Rechter vindt historie De Vries Robbé raar

Voor het eerst heeft ook een rechter zich kritisch uitgelaten over de gang van zaken bij De Vries Robbé vorig jaar....

Een van hen, J.W. Gaal, had een kort geding aangespannen tegen FNV Bondgenoten, omdat vakbondsman F. Szablewski Gaals houding had gehekeld in een interview. Donderdag bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat de vakbond niets hoeft te rectificeren: 'De gewraakte kritische uitlating is alleszins gerechtvaardigd.'

Deze rechtszaak staat los van de vele processen die nog komen in de zaak-De Vries Robbé. Over de kwestie zullen de komende jaren naar verwachting vele processen worden gevoerd. Zo eisen directie en aandeelhouders schadevergoeding van onder meer Gaal. Diens bedrijf BTG verkocht vorig jaar dochters aan De Vries Robbé, die later verliesgevend bleken. Zij deden de nieuwe moeder bijna de das om.

Gaal was directeur en eigenaren van de investeringsmaatschappij BTG. Die had vorig jaar drie bedrijven die bij BTG hoorden, ondergebracht bij De Vries Robbé, dat aan de beurs genoteerd staat. BTG kreeg in ruil 51 procent van de aandelen. Gelijktijdig gaf het beursfonds nieuwe aandelen uit.

Al enkele maanden na deze transactie verkocht BTG een groot deel van zijn belang in De Vries Robbé, hoewel in het plaatsingsbericht stond dat BTG dat niet zou doen. Korte tijd na deze 'verboden' verkoop bleek dat de BTG-dochters zware verliezen leden en De Vries Robbé aan de rand van de afgrond hadden gebracht.

De Amsterdamse rechter vindt deze gang van zaken niet koosjer, blijkt uit het vonnis. 'De verkoop van een deel van het aandelenpakket wekt op zichzelf al bevreemding. Dit wordt in aanzienlijke mate versterkt door de kort daarna ontstane problemen rond Witte UK.' Witte UK is een van de probleemdochters van BTG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.