Rechter verwerpt zaak tegen Zuma

Corruptie-aanklacht was volgens rechter ten onrechte en mogelijk zelfs politiek gemotiveerd...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM ANC-voorzitter Jacob Zuma is ten onrechte aangeklaagd voor corruptie. Dat heeft een rechter in Pietermaritzburg in Zuid-Afrika vrijdag geoordeeld. De uitspraak maakt voor Zuma de weg vrij om Thabo Mbeki op te volgen als president.

Rechter Chris Nicholson noemde het aannemelijk dat het besluit van het Openbaar Ministerie om Zuma te vervolgen een politieke achtergrond had. Hij verwierp de zaak omdat aanklagers slordig te werk waren gegaan en Zuma niet eerst opnieuw hadden gehoord alvorens de corruptiezaak vorig jaar opnieuw te openen.

De beschuldigingen aan Zuma’s adres houden verband met een groot wapenschandaal dat Zuid-Afrika al tien jaar achtervolgt.

Nicholson benadrukte dat zijn uitspraak niets te maken heeft met Zuma’s schuld of onschuld en dat de zaak opnieuw kan worden geopend mits de aanklagers de juiste procedure volgen.

Of dat gebeurt is echter onzeker. Het ANC zal naar verwachting druk uitoefenen op het parlement om het elite-onderzoeksteam van het Openbaar Ministerie, de Schorpioenen, op te heffen na wat velen binnen de partij beschouwen als een klopjacht op Zuma.

Buiten de rechtszaal steeg gejuich op toen bekend werd dat de zaak niet in behandeling wordt genomen. De zegevierende Zuma omhelsde zijn advocaat en sprak de ongeveer tienduizend aanhangers die naar het gerechtsgebouw waren gekomen toe. De uitspraak van de rechter noemde hij ‘een les voor iedereen die macht misbruikt’ en ‘een overwinning voor onze democratie’.

Er lijkt Zuma nu nog weinig in de weg te staan om volgend jaar, als Mbeki’s tweede en laatste termijn afloopt, tot president te worden gekozen. Hoewel hij veelvuldig in verband is gebracht met corruptie en andere schandalen, is Zuma vooral bij de arme Zuid-Afrikanen mateloos populair.

Zij zijn de intellectuele afstandelijkheid van Mbeki beu. Ook willen ze veertien jaar na de afschaffing van de apartheid niet langer hoeven te wachten op verbeteringen in hun leefomstandigheden.

Zuma (66) werd in 2007 ten koste van Mbeki partijleider van het ANC. Sindsdien klaagt hij steen en been over de manipulaties van Mbeki. Die zou er onder meer voor hebben gezorgd dat Zuma voor de rechter moest verschijnen.

De ANC’er is geen vreemde van controversie. Toen Zuma in 2006 terechtstond voor verkrachting, kwam naar buiten dat hij seks had gehad met een hiv-besmette vrouw. De ANC-leider werd echter na een rechtszaak vrijgesproken van de aanklacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden