Nieuws

Rechter vernietigt vergunningen van een van de grootste nog te bouwen mestfabrieken van Nederland

Het bedrijf dat een van de grootste mestvergisters van Nederland wil bouwen nabij Groenlo, moet daarvoor opnieuw vergunningen aanvragen. Dat heeft de rechtbank van Arnhem vrijdag bepaald.

Mestvergister in Bemmel, die voor grote overlast bij omwonenden zorgt.Beeld Marcel van den Bergh

Het hof vernietigde de omgevings- en watervergunning voor de gigantische installatie die nabij het Gelderse stadje Groenlo zou verrijzen. Volgens de rechter is onvoldoende duidelijk wat de milieugevolgen van de mestfabriek zijn.

Mestvergisters staan ter discussie, omdat de zwaar gesubsidieerde branche wordt omgeven door fraude. Ook zijn er twijfels over het rendement van zogenoemde co-vergisters, waarbij dierlijke mest wordt vermengd met organisch restmateriaal – zoals bermgras – om groen gas op te wekken. In tal van plaatsen in Nederland verzetten ook omwonenden zich tegen mestvergisters, met name vanwege de stank en de vele mesttransporten die ermee gepaard gaan.

In Groenlo voerde Rob Bongers het verzet aan tegen de mestvergister van het Duitse bedrijf RMS nabij zijn huis. ‘Man, daar zit zoveel werk in door zoveel mensen’, zegt hij. ‘Dan is dit resultaat natuurlijk geweldig. Wat opvalt is dat de uitspraak zo snel komt, wat een duidelijk teken is dat deze zaak heel duidelijk was voor de rechtbank.’

Milieueffectrapport 

De rechtbank oordeelt dat door de provincie Gelderland in de vergunningen onvoldoende duidelijk is gemaakt waarom er geen omvangrijke milieueffectrapport (MER) is gemaakt, die de milieugevolgen inzichtelijk maakt. ‘Vooral de milieugevolgen over de energie-efficiëntie van de installatie, over de potentieel in het afvalwater voorkomende schadelijke stoffen en over de uitstoot van stikstof zijn onvoldoende gemotiveerd’, schrijft de rechtbank.

De uitspraak betekent niet dat het bedrijf van de baan is. Gedeputeerde Staten en het waterschap kunnen opnieuw vergunningen verlenen, ‘maar moeten dan eerst nauwkeuriger de gevolgen voor het milieu in kaart brengen en in ieder geval extra voorschriften in de vergunning opnemen’. Over de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming, die ook ter discussie staat, doet de rechter later uitspraak.

Uit het bouwplan van het Duitse bedrijf RMS blijkt dat de mestverwerkingsinstallatie met 450 duizend ton drijfmest en 150 duizend ton vaste mest, in combinatie met berm- en natuurgras, biogas en mestkorrels moet gaan produceren. De ‘teleurgestelde’ adviseur van Van Westrenen, die RMS bijstaat bij de vergunningen, kon vrijdag niet zeggen of het Duitse bedrijf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem. ‘We gaan afwegen of het niet verstandiger is ons te richten op nieuwe besluiten van de provincie en het waterschap.’

Mestfraude

Mestfabrieken moeten een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen, maar de installaties worden omgeven door mestfraudeurs, milieuproblematiek en overlast. In Groenlo grijpen ze dan ook alles aan om de komst van een van de grootste installaties van Nederland te voorkomen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden