Nieuws

Rechter: vergunningen biomassacentrale Diemen terecht gegeven

Vergunningen voor de bouw van een omstreden biomassacentrale in Diemen, zijn terecht verleend. Dit oordeelt de rechtbank in Haarlem in een zaak die is aangespannen door onder meer Natuurmonumenten en Coöperatie Mobilisation for the Environment. Volgens de rechtbank overschrijdt de eventuele biomassacentrale niet de wettelijke norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen.

Bard van de Weijer
De op aardgas draaiende centrale van Vattenfall in Diemen die vervangen zou moeten worden door een  'groene’ centrale. Beeld Hollandse Hoogte / Nederlandse F
De op aardgas draaiende centrale van Vattenfall in Diemen die vervangen zou moeten worden door een 'groene’ centrale.Beeld Hollandse Hoogte / Nederlandse F

De zaak draaide om de vraag of Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de natuur- en omgevingsvergunning aan energieleverancier Vattenfall mochten verlenen. Volgens natuurorganisaties is dit ten onrechte gebeurd en ontbreekt onder meer een milieueffectrapportage. Ook zouden bij de houtstook in de centrale fijnstof en schadelijke stoffen als zwaveldioxide, zware metalen en dioxines vrijkomen.

De rechtbank beschouwt de centrale niet als een afvalverbrandingsinstallatie. Volgens het vonnis zijn de houtpellets die dienen als brandstof geen afval. Omdat het gaat om schoon hout is een milieueffectenrapportage niet nodig.

Correctie: hier stond eerst houtpallets, het gaat om pellets, staaf­jes sa­men­ge­perste hout­resten.

De biomassacentrale die Vattenfall in Diemen wil bouwen, staat overigens al op losse schroeven. Vorig jaar stelde het energieconcern na felle protesten van omwonenden de bouw uit, omdat het eerst helderheid wil van de regering wat zij wil met biomassa. Het concern benadrukt blij te zijn met de duidelijkheid die nu geboden is, maar dat een definitieve beslissing niet voor het voorjaar van 2022 valt.

De geplande installatie zou de grootste biomassacentrale worden in Nederland. Nu nog draait de stadsverwarming van Amsterdam en Almere op de gascentrale van Vattenfall in Diemen. Maar Amsterdam wil alleen nog ‘duurzame’ warmte. Warmte uit fossiele brandstof zoals aardgas valt daar niet onder, vindt Amsterdam.

Ook Vattenfall zelf wil van de gasgestookte verwarming af. Het Zweedse concern heeft zich voorgenomen ‘binnen één generatie’ te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, om het klimaat te sparen. Alleen biomassa kan op dit moment genoeg warmte leveren, aldus Vattenfall.

Het concern werkt inmiddels wel aan een alternatief en wil een enorme elektrische boiler bouwen die draait op groene stroom. De ‘waterkoker’ krijgt een totaal vermogen dat groter is dan dat van de biomassacentrale, kondigde Vattenfall onlangs aan. Probleem is echter dat de boiler alleen kan draaien op overschotten groene stroom en die zijn er de komende jaren onvoldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden