Nieuws

Rechter: vergunning voor circuit Zandvoort blijft in stand, Grand Prix kan gewoon doorgaan

De milieuvergunning van het circuit in Zandvoort blijft in stand. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem dinsdagmiddag besloten. De Formule 1-race op het circuit kan daarmee gewoon doorgaan.

Marcel van Lieshout
Max Verstappen stuurt zijn Formule 1-wagen in september over het circuit van Zandvoort, tijdens de vrije training.  Beeld Klaas Jan van der Weij
Max Verstappen stuurt zijn Formule 1-wagen in september over het circuit van Zandvoort, tijdens de vrije training.Beeld Klaas Jan van der Weij

De uitspraak van de Haarlemse bestuursrechter van vanmiddag werd met veel spanning tegemoet gezien. Alleen al omdat de procedure was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). Deze organisatie boekte de afgelopen drie jaar succes na succes bij de rechter in de strijd tegen stikstofdepositie (neerslag) en daaruit voortvloeiende schade aan natuur. MOB gaat tegen het vonnis van dinsdag in hoger beroep bij de Raad van State, liet het weten.

Dutch Grand Prix, de organisator van de Formule 1 race, heeft altijd tegengesproken dat er ‘gerommeld’ zou zijn met stikstofberekeningen. De organisator houdt vol dat de Formule 1 race geen of amper natuurschade aanricht. Dit omdat het massa-evenement voornamelijk toeschouwers trekt die op een duurzame wijze (op de fiets, wandelend, met openbaar vervoer) naar Zandvoort komen.

Toch zijn er tegen de Zandvoortse Grand Prix de afgelopen jaren meerdere juridische procedures aangespannen door voornamelijk milieuorganisaties. De rechter besliste alle keren in het voordeel van de Grand Prix. Nagenoeg alle procedures gingen over verwachte natuurschade als gevolg van het evenement.

De milieuorganisaties procedeerden ook (tevergeefs) tegen de overheden verantwoordelijk voor de afgifte van noodzakelijke vergunningen. Dat vergunningen soms ten onrechte worden afgegeven, is meermaals gebleken. Bijvoorbeeld bij verlening van de natuurvergunning voor Lelystad Airport, die tegenstanders met succes aanvochten.

Circuit in Natura 2000-gebied

Het circuit van Zandvoort ligt midden in de Kennemer Duinen, een zogeheten Natura 2000-gebied, dus Europees beschermde natuur. Vooral stikstofdepositie, die tot aantasting van natuur leidt, speelde bij veel protesten tegen de verlening van de natuurvergunning een rol.

Sinds eind 2018 moest het Nederlandse stikstofbeleid op de schop door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Ook de Zandvoorste Grand Prix kreeg met de gevolgen van die uitspraak te maken. Er moest een nieuwe natuurvergunning worden aangevraagd bij de provincie Noord-Holland om het evenement te kunnen houden.

Die vergunning kwam er ook, waardoor vorig jaar september dit grootste sportevenement uit de Nederlandse geschiedenis (210 duizend betalende bezoekers over drie dagen) kon plaatsvinden. Max Verstappen won de race. Ook dit jaar staat de Zandvoortse Formule 1 race voor begin september gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden