Rechter verbiedt sluiting van prostitutieramen in Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft een gevoelige nederlaag geleden in de strijd tegen seksondernemers op de Achterdam. Vrijdag besloot de kortgedingrechter dat de 92 prostitutieramen die Alkmaar wil sluiten, voorlopig niet dicht hoeven....

De ramen blijven in ieder geval open tot de gemeente een besluit heeft genomen over het bezwaarschrift van de exploitant tegen het intrekken van zijn vergunning. Tot die tijd weegt het belang van de prostituees in het gebied zwaarder dan het algemeen belang.

Eind oktober maakte de gemeente Alkmaar bekend dat driekwart van de ramen op de Achterdam per 10 november gesloten zouden worden. De vergunning van exploitant Koos Nool wordt niet verlengd omdat sprake zou zijn van witwassen van crimineel geld. Dat geld zou verdiend zijn met drugshandel, fiscale fraude en de ontvoering van Freddy Heineken, zo zou blijken uit onderzoek op grond van de wet Bibob. Deze wet maakt het mogelijk ondernemers te controleren op een criminele achtergrond.

Of er bewijs is voor de beschuldigingen moet blijken tijdens de inhoudelijke behandeling van Nools bezwaar. Toch is zijn raadsman, Rob IJsendijk, blij met de uitspraak van de kortgedingrechter. ‘De eerste klap is een daalder waard. Dit is pijnlijk voor de gemeente, die zo hoog van de toren heeft geblazen.’

Donderdag haalde Amsterdam bakzeil in een Bibobzaak tegen seksonderneemster Nathalie Venekamp. Ze is er ruim een jaar van beschuldigd dat haar bedrijf – met 23 ramen op het Oudekerksplein – zich mogelijk schuldig maakt aan criminele activiteiten. Die beschuldiging is ingetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden