Rechter verbiedt nieuwbouw langs Maas bij Herten

Het prestigieuze nieuwbouwplan Oolderveste in het Midden-Limburgse Herten, waarbij 850 luxe woningen op de oever van de Maas worden gebouwd, gaat voorlopig niet door....

Van onze verslaggever

De uitspraak is een zware klap voor Roermond, dat al jaren met het plan bezig is en dringend behoefte heeft aan nieuwe, luxe koopwoningen. Oolderveste had daarin moeten voorzien, maar de plannen stuitten op grote bezwaren bij de omwonenden van de nieuwbouwlocatie. Zij vrezen toenemende wateroverlast, omdat de honderden woningen in het winterbed van de Maas zijn geprojecteerd.

Een gebied van 56 hectare landbouwgebied wordt in het plan met twee meter opgehoogd. Daarop worden vervolgens de woningen gebouwd. De omwonenden zeggen dat daardoor bij een nieuwe Maasoverstroming het waterbergend vermogen in Herten sterk afneemt.

Met het ophogen van het gebied had projectontwikkelaar Stienstra uit Heerlen zeer spoedig willen beginnen, maar ook dat voornemen is door de rechterlijke uitspraak ongedaan gemaakt.

Volgens de Roermondse bestuursrechter heeft Rijkswaterstaat, de vergunningverlener voor de nieuwbouw in de rivier, een ondeugdelijk besluit genomen. In 1996, nadat de Maas tweemaal uit zijn oevers was getreden in Limburg, werd in Den Haag een beleidslijn van kracht waardoor het alleen nog onder zeer strenge voorwaarden mogelijk was in het winterbed van de Maas te bouwen. Enkele reeds bestaande bouwprojecten in Limburg kregen vrijstelling van de nieuwe beleidslijn, waaronder Oolderveste.

Volgens de bestuursrechter wijkt het nu voorliggende plan echter fundamenteel af vanhet plan-Oolderveste uit 1996. Rijkswaterstaat heeft goedkeuring verleend aan een nieuwbouwplan, dat steunt op verouderde engewijzigde informatie omtrent veiligheid en overstromingskansen. De beoordeling van de bouwvergunning moet daarom opnieuw, oordeelt de bestuursrechter.

Woordvoerder R. de Wolff van het actiecomité in Herten toont zich verheugd over de uitspraak. 'Het is voor het eerst dat we ons verhaal bij een rechter hebben kunnen doen en meteen zijn we in het gelijk gesteld.'

Voor de Roermondse wethouder J. van Rey vormt de uitspraak geen aanleiding het project af te blazen. 'We gaan er gewoon mee door; we hebben die woningen zeer hard nodig.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden