Rechter velt oordeel over Twente op 10 juni

De rechtbank in Utrecht doet uiterlijk 10 juni uitspraak in het kort geding dat FC Twente heeft aangespannen tegen het besluit van de licentiecommissie van de KNVB dat Twente degradeert naar de eerste divisie.

Frank Hettinga
Onno Jacobs (FC Twente) en advocaat Dolf Segaar tijdens het kort geding van FC Twente tegen de KNVB. Beeld anp
Onno Jacobs (FC Twente) en advocaat Dolf Segaar tijdens het kort geding van FC Twente tegen de KNVB.Beeld anp

De club vindt degradatie naar de eerste divisie onterecht, omdat 'schoon schip is gemaakt' met het financiële wanbeleid uit het verleden. Bovendien dreigt dan een faillissement.

Ondertussen stapt Twente ook naar de beroepscommissie, het rechtsorgaan van de KNVB. Tot donderdagmiddag kon dat niet omdat de voorgenomen beslissing van de licentiecommissie pas definitief werd na het ingediende, negatieve, maar niet bindende advies van de Centrale Spelersraad (CSR).

Volgens de KNVB-advocaat Harro Knijff was het kort geding van gisteren dan ook overbodig. Hij zei dat de zaak bij de beroepscommissie op maandag 6 juni in behandeling kan worden genomen en dat een week later al een uitspraak volgt. Dat was volgens Knijff de enige en juiste volgorde geweest. Hoewel die zaken straks door elkaar lopen, hoeft dat volgens Twente-advocaat Dolf Segaar niet voor problemen te zorgen.

'Ernstige zaken'

Vrijdagochtend heerste vooral een verschil van mening over de periode na het 'decemberbesluit'. Op 15 december trok de licentiecommissie de proflicentie van Twente voorwaardelijk in. Volgens Twente-advocaat Dolf Segaar is destijds beloofd aan de club: meld voor 1 mei alle 'lijken in de kast', dan behoudt Twente de licentie. Daar zegt Twente netjes aan te hebben voldaan.

De malversaties die vervolgens bij de transfers van Dusan Tadic, Jesus Corona en Orlando Engelaar aan het licht kwamen, horen bij het 'oude Twente', vindt het bestuur. Volgens KNVB-advocaat Knijff wogen die nieuwe 'ernstige zaken' mee in de beoordeling en is het decemberbesluit geen vrijbrief voor Twente. 'Tegenvallers uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Als de licentiecommissie op 15 december zou hebben geweten wat ze nu weet, dan was de licentie niet voorwaardelijk maar onvoorwaardelijk ingetrokken.' Hij noemt de geboden degradatie een cadeau van de licentiecommissie aan FC Twente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden