NieuwsSaadia Ait-Taleb

Rechter: Van der Laan heeft antiradicaliseringsambtenaar terecht ontslagen

Het strafontslag van de Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb was terecht en proportioneel.

Saadia Ait-Taleb (rechts) met haar advocaat op weg naar de rechtbank.Beeld Aurélie Geurts

Dat heeft de Amsterdamse bestuursrechter donderdag bepaald. Volgens de rechtbank heeft Ait-Taleb ‘in elk geval de schijn van belangenverstrengeling laten ontstaan, door met een zakelijke relatie ook een privérelatie te onderhouden’. Ook het feit dat zij de relatie niet uit eigen beweging meldde en niet direct openheid van zaken gaf toen zij er vragen over kreeg, weegt zwaar.

Grijze campagne

Het ontslag van Ait-Taleb werd ruim anderhalf jaar geleden groot landelijk nieuws. Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan beschuldigde de antiradicaliseringsambtenaar van belangenverstrengeling bij de uitvoering van de ‘grijze campagne’. Dat project was een geheim project waarbij het doel was Amsterdamse jongeren met onlinevideo’s van radicale gedachten af te brengen. Tijdens het ontwikkelen van de campagne zou projectleider Ait-Taleb tussen 2015 en 2016 heimelijk een liefdesrelatie met de hoofdpersoon van de filmpjes hebben gehad. Deze Saïd J. had een behoorlijke lucratieve klant aan de gemeente. Hij zou voor 300 duizend euro hebben gefactureerd voor verschillende projecten.

Van de grijze campagne kwam uiteindelijk niets terecht. Maar naar aanleiding van het strafontslag werd er in de gemeenteraad nog verhit over gediscussieerd. Het laatste debat dat burgemeester Eberhard van der Laan in 2017 in de Amsterdamse gemeenteraad voerde ging over de kwestie-Ait-Taleb.

Net als eerder al bij een verloren spoedprocedure, ontkende Ait-Taleb tijdens de inhoudelijke behandeling van de bodemprocedure twee maanden geleden niet dat er ‘een flirtrelatie’ was ontstaan tussen haar en Saïd. Maar geen ‘echte’ liefdesrelatie ‘dan had ik het wel van de daken geschreeuwd’.

Aangeslagen indruk

Dat zij fouten heeft gemaakt erkent Ait-Taleb achteraf. ‘Ik had meer reflectiemomenten moeten inbouwen.’ Maar strafontslag, de zwaarste disciplinaire maatregel binnen het ambtenarenrecht, is volgens haar advocaten een disproportioneel zware maatregel voor die overtreding. Onder meer omdat Ait-Taleb tot het ontslag altijd een onberispelijke staat van dienst had. En omdat zij zelf nooit enig financieel gewin heeft gehaald uit de relatie. ‘De veiligheid van Amsterdam heeft er nooit onder geleden’, zei Ait-Taleb bij herhaling.

Daarbij komt dat Ait-Talebs reputatieschade door de vele media-aandacht voor de zaak enorm is. Tijdens de inhoudelijke behandeling maakte zij een zwaar aangeslagen indruk. ‘Wat mij is overkomen, gun je je ergste vijand niet’, zei ze. ‘Van mij is afgepakt waar ik goed in was: de samenleving dienen. Een baan vinden lukt me niet. Ik heb torenhoge schulden. En de situatie heeft zijn weerslag op mijn fysieke en mentale gezondheid.’

Teleurgesteld

Maar de rechtbank wijst er in het vonnis op dat de financiële schade van de relatie voor de gemeente wel degelijk groot was. Dat blijkt onder meer uit het feit dat facturen van Saïd in die periode opliepen van 4.000 euro per maand naar 18.000 euro en dat een verantwoording van de urenregistratie op de facturen vanaf augustus 2016 ontbreekt. Terwijl Saïd in die periode, onder anderen met Ait-Taleb, op vakantie is geweest, en hij ook voor een ander project factureerde. De ‘aard en de ernst’ van de overtredingen rechtvaardigt volgens de rechters de zware maatregel.

Ait-Taleb laat via haar advocaat weten dat zij teleurgesteld is over het vonnis. ‘Dit had zij niet verwacht. Ze zal de tijd nemen om de uitspraak goed te bestuderen en zich beraden.’ De gemeente erkende tijdens de rechtszitting wel dat je de media-aandacht die Ait-Taleb naar aanleiding van het ontslag kreeg ‘niemand toewenst’. ‘Dat hebben we nooit gewild en we hebben er ook nooit aan bijgedragen’, aldus de advocaat.

Tegen Ait-Taleb en Saïd J. loopt ook nog een strafrechtelijke procedure. Wanneer die voor de rechter komt, is onduidelijk.

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden