Rechter: uithuisplaatsing 6-jarige Hansje was terecht

Bureau Jeugdzorg heeft twee weken geleden terecht een 6-jarig jongetje bij zijn moeder in Oss weggehaald en in een jeugdzorginstelling geplaatst. Dat heeft de kinderrechter in Den Bosch donderdag bepaald. De uithuisplaatsing werd landelijk nieuws omdat de moeder hartverscheurende beelden ervan op internet zette.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

DEN BOSCH - 'De moeder heeft haar zoon zonder enige terughoudendheid ingezet in de strijd tegen zijn vader. Dit heeft bij de jongen tot grote angst geleid, waardoor hij ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd', aldus de rechtbank. Uithuisplaatsing is de enige mogelijkheid om de jongen tot rust te laten komen. 'Hij heeft recht op een onbelast contact met zijn beide ouders', onderstreepte de rechter.

Moeder en vader zijn al jaren verwikkeld in een vechtscheiding. Hun zoontje Hans woonde bij zijn moeder en had een omgangsregeling met zijn vader. Die regeling werd echter tegengewerkt door de moeder. Hans mocht zijn vader geen vader noemen.

Op één van de filmpjes is te zien hoe Hans zich huilend en schreeuwend verzet tegen een ontmoeting met zijn vader in een omgangshuis. 'De blinde paniek bij de jongen wordt versterkt door de moeder', aldus jeugdzorg. Ze zette hem tegen zijn vader op en maakte hem overstuur.

Toen ze met haar zoontje naar het buitenland dreigde te vluchten, diende jeugdzorg twee weken geleden een crisisverzoek tot uithuisplaatsing in. De kinderrechter ging daarmee akkoord wegens 'onmiddellijk en ernstig gevaar voor de minderjarige'. De uithuisplaatsing werd gefilmd door een vriend van moeder. 'Mama, ik wil bij jou blijven', krijste Hans. 'Mamaaaa.' De moeder: 'Jullie maken mijn kind kapot.'

Het filmpje van de jongen leidde tot verontwaardiging bij het publiek. Bij Bureau Jeugdzorg kwamen honderden telefoontjes en mails binnen die varieerden van kwalificaties als 'nazipraktijken' en 'mensonterend handelen' tot doodsbedreigingen. De kinderombudsman kondigde een onderzoek aan en op sociale media werd actie gevoerd: 'Hansje moet terug naar zijn moeder.'

De moeder deed haar verhaal in de media, waarbij ze haar ex voor alles en nog wat uitmaakte. Vorige week lekte het crisisverzoek tot uithuisplaatsing uit, waarin privégegevens van moeder naar voren kwamen. Het is niet voor het eerst dat een kind klem zit in een vechtscheiding die ook in sociale media wordt uitgevochten.

Jeugdzorg vindt het kwalijk dat de moeder de filmpjes van haar zoon op internet heeft geplaatst. Daar kan hij zijn hele leven mee worden achtervolgd. Hij is er al mee gepest in het tehuis waar hij is geplaatst, bleek gisteren uit het vonnis. Tijdens de besloten rechtszitting stelde de moeder dat haar zoon het best bij haar kan blijven wonen. De vader noemde het gedrag van zijn ex zorgwekkend en hysterisch.

De rechter besloot dat de jongen ook de komende zes maanden zal worden ondergebracht in een jeugdzorginstelling, om hem 'tot rust te laten komen en te observeren'. De moeder is 'zwaar teleurgesteld' en gaat in hoger beroep. Bureau Jeugdzorg, dat zwaar is bekritiseerd, reageerde ingetogen: 'De kinderrechter heeft onze zorgen bekrachtigd.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden