NieuwsVerenigde Staten

Rechter twijfelt over verbod kritisch boek van Bolton over Trump

‘Het lijkt erop dat het paard, zoals we in Texas plachten te zeggen, al uit uit de stal is'. Met die opmerking liet een Amerikaanse rechter vrijdag doorschemeren dat hij twijfelt aan het nut van een verbod op de publicatie van een uiterst kritisch boek over president Trump, geschreven door de voormalig nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

John Bolton op archiefbeeld. Op de voorgrond Donald Trump.Beeld REUTERS

In zijn boek over de tijd dat hij Trumps nationale veiligheidsadviseur was, levert Bolton keiharde kritiek op Trump, die volgens hem weinig wist, voornamelijk met zichzelf bezig was en de Chinese president Xi Jinping smeekte om hem te helpen herkozen te worden.

Op aandringen van het Witte Huis had het ministerie van Justitie de rechter gevraagd de publicatie onmiddellijk tegen te houden, omdat het staatsgeheimen zou bevatten. Maar federaal rechter Royce Lamberth leek niet geneigd een onmiddellijk verbod af te kondigen, gezien het aantal boeken dat de uitgever al heeft verstuurd. ‘Het is de vraag wat ik kan doen aan al die boeken die al over het hele land zijn verspreid’.

Geheimhoudingsplicht

Het ministerie van Justitie beschuldigt Bolton ervan dat hij zich niet gehouden heeft aan de geheimhoudingsplicht die hij bij zijn aantreden tekende. Boltons advocaten betogen echter dat hij de tekst aan het ministerie heeft laten lezen, maanden lang had overlegd, veranderingen heeft aangebracht en vervolgens mondeling kreeg te horen dat het boek verder geen geheime informatie bevatte.

De rechter vroeg zich echter af waarom hij niet op schriftelijke toestemming van de overheid had gewacht, toen het Witte Huis liet weten dat het toch problemen met het boek had. Een hogere ambtenaar eiste deze maand dat Bolton enkele passages zou schrappen, waaronder delen die een ongunstig beeld van president Trump gaven. Waarom had hij geen rechtszaak tegen de regering aangespannen, vroeg rechter Lamberth zich af.

Lamberth vroeg zich ook af waarom de regering eerst geen problemen had met de tekst, maar later wel. Volgens Boltons advocaat Chris Cooper zou een verbod tegen de vrijheid van meningsuiting indruisen. De enige reden waarom het Witte Huis de publicatie probeert te verbieden is volgens hem omdat Bolton gehakt maakt van zijn voormalige baas.

Trump zelf heeft het voor zijn ministerie niet gemakkelijker gemaakt om een verbod voor elkaar te krijgen. Hij zei op Twitter dat het boek van Bolton allemaal leugens en fabeltjes bevat, waarmee hij het argument dat zijn voormalige veiligheidsadviseur staatsgeheimen verried, enigszins ondergroef.

Een voorproefje

Volgende week verschijnt het boek The Room Where It Happened waarin Trumps vroegere veiligheidsadviseur de president de maat neemt. The New York Times en The Wall Street Journal gaven al een voorproefje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden