Rechter twijfelt aan Everest-succes Vos

Het Algemeen Dagblad hoeft de bewering dat bergbeklimmer Bart Vos een bedrieger is, niet te rectificeren. Volgens de rechtbank in Rotterdam zijn de aanwijzingen zo sterk dat Vos nooit de top van de Himalayareuzen Mount Everest in 1984 en de Dhaulagiri in 1996 heeft bereikt, dat zijn beklimmingen in het...

Dat is de uitkomst van een kort geding dat Vos had aangespannen tegen het AD, in een poging zijn naam te zuiveren. De krant bracht begin maart een aantal artikelen, waaruit zou blijken dat Vos meermalen gelogen heeft over zijn prestaties als alpinist. Basis daarvoor vormde onder andere een boek van Vos' oude expeditiegenoot Mariska Mourik, getuigenissen van Russische klimmers en andere alpinisten.

Vos ontkende vervolgens fel de beschuldigingen, en eiste rectificatie. Die eis is donderdag afgewezen door president C. Boot van de Rotterdamse rechtbank. Boot wijst er in zijn vonnis op dat Vos en zijn advocaat er tijdens de zitting niet in geslaagd zijn de argumenten van het AD te weerleggen. In het verhaal van Vos zijn 'tal van ongerijmdheden', staat in de uitspraak, 'die zich bezwaarlijk anders laten verklaren dan door aan te nemen dat Vos de toppen niet heeft bereikt'.

Vos is geschrokken van het vonnis: 'Dit is het meest vreselijke scenario. Hier had ik absoluut geen rekening mee gehouden.' Hij twijfelt er niet aan op de top van beide bergen te hebben gestaan, en blijft op zoek naar bewijsmateriaal. Zowel Vos als zijn advocaat vinden de uitspraak ontoereikend en onduidelijk. 'De rechter heeft zich laten meeslepen door de eenvoud van het AD-verhaal', denkt Vos. 'Hij heeft al mijn argumenten in één klap weggeveegd. Het is nogal onbegrijpelijk dat deze rechter zich opeens een kenner acht van de bergsport.'

De klimmer/schrijver overweegt in hoger beroep te gaan, danwel een bodemprocedure te beginnen tegen het Algemeen Dagblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.