Rechter: tuchtigen mag van Koran
Een kantonrechter in Frankfurt heeft onder verwijzing naar de Koran geweigerd het huwelijk van een Marokkaans echtpaar versneld te ontbinden....
De uitspraak is door velen opgevat als een onthutsend bewijs van de ‘sluipende islamisering van de Duitse samenleving’. Ook in een aantal recente gevallen van ‘eerwraak’ heeft de rechter de culturele achtergrond van de daders als een verzachtende omstandigheid aangemerkt.
Reinhard Singer, hoogleraar Familierecht aan de Berlijnse Humboldt Universiteit, heeft het Frankfurtse vonnis als volgt geïnterpreteerd: ‘Een Marokkaanse vrouw die in haar eigen culturele kring trouwt, geeft daarmee te kennen ermee in te stemmen dat zij wordt mishandeld.’ Hij noemt dit ‘absurd’.
‘Het vonnis is een vernietigend signaal voor islamitische vrouwen’, oordeelt Bondsdaglid Kristina Köhler (CDU). Het is ‘onverdraaglijk en weerzinwekkend’ dat een Duitse rechter zich door niet-westerse rechtsopvattingen laat leiden. ‘Voor de Duitse rechtspraak zou noch de Bijbel noch de Koran ter zake moeten doen’, meent Josef Winkler van De Groenen.
Verschillende politici hebben aangedrongen op disciplinaire maatregelen tegen de kantonrechter. Inmiddels heeft zij de omstreden echtscheidingszaak aan een collega moeten overdragen, maar daarmee kan volgens de justitiewoordvoerders van CDU en SPD in de Bondsdag de kous niet af zijn.
De eis tot ‘versnelde echtscheiding’ werd vorig jaar ingediend door een 26-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst. De gangbare praktijk in Duitsland is dat een huwelijk pas een jaar na de feitelijke breuk formeel wordt ontbonden. De sinds 2000 getrouwde vrouw, moeder van twee kinderen, wilde echter niet zo lang wachten, uit beduchtheid voor aanhoudend geweld van haar echtgenoot.