NieuwsTabakszaak

Rechter trekt zich terug uit zaak tegen tabaksindustrie

Rechter Jan Wolter Wabeke trekt zich terug uit de rechtszaak tegen de tabaksindustrie. Reden is dat hij tijdens een privédiner neerbuigend zou hebben gezegd dat ‘roken ieders eigen verantwoordelijkheid’ is. Met die uitspraak, stelt advocaat Bénédicte Ficq, is hij niet meer objectief.

Advocaat Benedicte Ficq staat de pers te woord over het besluit van het Openbaar Ministerie inzake aangifte tegen tabaksindustrie. Beeld ANP

De advocaat stuurde de rechter afgelopen week een brief waarin ze schrijft dat haar cliënten geen enkel vertrouwen meer hebben in een onpartijdige behandeling van de zogenoemde Tabakszaak zolang hij daarbij betrokken is.

Ficq vertegenwoordigt veel partijen die aangifte hebben gedaan tegen de tabaksindustrie. De advocaat heeft van ‘een bron’ gehoord dat Wabeke zou hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'. ‘Ik heb maar één functie en dat is het bewaken van de voortgang van het proces en dat moet zodanig onpartijdig zijn dat we een reële kans hebben om te winnen’, stelt Ficq. ‘Dit is de laatste kans en daarom wil ik geen enkel risico nemen’.

Artikel 12-procedure

Zij begon afgelopen februari een artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag, waarmee ze het Openbaar Ministerie wil dwingen tot vervolging van de tabaksfabrikanten over te gaan, wegens het opzettelijk ziek en verslaafd maken van rokers, soms met de dood tot gevolg. Volgens Ficq voegt de tabaksindustrie bewust verslavende middelen aan sigaretten toe.

De verschoningskamer van het gerechtshof behandelde maandag het verzoek van rechter Wolter Wabeke. De wrakingskamer, die het verzoek behandelt, oordeelt dat zijn verzoek moet worden toegewezen. De door de raadsheer aangegeven gronden zijn naar het oordeel van deze kamer 'zodanig dat de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden'.

Geen vertraging

Mocht het verschoningsverzoek worden toegewezen, dan gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen. De procedure loopt hierdoor naar verwachting geen vertraging op.

De zitting in de Tabakszaak, waarin alle partijen worden gehoord, vindt aanstaande woensdag plaats. Die zitting is, zoals vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, niet openbaar.

Advocaat Ficq en longarts na nieuws over nóg schadelijkere uitstoot: ‘Haal alle sigaretten uit de schappen’

Alle sigaretten die meer schadelijke stoffen bevatten dan de wettelijke norm toestaat, moeten per direct uit de schappen worden verwijderd. Dit eisen advocaat Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter naar aanleiding van onderzoek van het RIVM waaruit blijkt dat sigaretten nog schadelijker zijn dan gedacht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden