Rechter tot regering India: red de Taj Mahal met buitenlandse hulp

De Taj Mahal verkleurt. Het witte marmer van het bekendste symbool van India was al vergeeld, maar het begint nu groen en bruin uit te slaan, stelt het Indiase hooggerechtshof. De rechters vinden dat de regering in gebreke blijft en sommeren haar buitenlandse hulp in te roepen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De verkleuring van de Taj Mahal wordt volgens deskundigen veroorzaakt door aanslag van luchtvervuiling en afscheidingen van insecten, die massaal afkomen op het zwaar vervuilde water van de naburige Yamuna.

De centrale regering moet volgens de rechters buitenlandse experts inhuren om de schade te inventariseren en te herstellen. 'We weten niet of u de expertise heeft. Als u die heeft, gebruikt u haar niet. Of het kan u niets schelen', aldus de rechters, die zich baseren op een vergelijking met foto's. Ze eisen dat de regering binnen een week stappen onderneemt.

'On-Indiaas'

De Taj Mahal in Agra staat op de Unesco-werelderfgoedlijst en is met 7- tot 8 miljoen bezoekers per jaar de grootste attractie van India. De 17de eeuwse Mogolkeizer Shah Jahan liet het mausoleum bouwen ter nagedachtenis van zijn derde vrouw, Mumtaz Mahal. Het monument wordt vanwege deze islamitische achtergrond soms door hindoenationalisten als 'on-Indiaas' afgedaan.

De zorgen over de staat van de Taj Mahal dateren niet van vandaag of gisteren. De centrale regering werd er al in 1996 in een door milieuactivisten aangespannen rechtszaak toe gedwongen duizenden fabrieken en werkplaatsen in de omgeving te sluiten, om hun schadelijke uitstoot te beperken.

Sindsdien wordt het exterieur van de Taj Mahal elk jaar schoongemaakt, met een soort modderlaag die vuile aanslag, vet en dierlijke excrementen absorbeert en daarna als een gezichtsmasker wordt afgespoeld. De laatste reinigingsronde, die op dit moment gaande is, lijkt echter weinig te helpen.

De Taj Mahal kampt ook in andere opzichten met problemen. Het monument wordt zo druk bezocht dat de toeloop in maart moest worden beperkt, van 70.000 naar 40.000 bezoekers per dag, met een tijdslimiet van drie uur per bezoeker. Vorige maand vielen twee kleine minaretten bij de toegangspoort om tijdens een storm met windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden