Rechter stelt PKN-gemeente in het gelijk

De Hersteld Nederlandse Hervormde Gemeente in Blauwkapel-Groenekan mag alleen met toestemming van de Hervormde Gemeente in die plaats, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, gebruikmaken van het kerkgebouw....

ANP

De Hersteld Hervormde Gemeente mag nog tot 1 september de kerk gebruiken voor haar zondagse kerkdiensten. Zij moet binnen acht dagen na betekening van het vonnis alle sleutels van de kerk, de financiële en de ledenadministratie, doop-, trouw- en belijdenisregisters en het beheer van eventuele banktegoeden die op naam staan van de Hervormde Gemeente, aan de PKN-gemeente overdragen.

De rechter oordeelde dat de fusiebesluiten van de Nederlandse Hervormde, Gereformeerde en Lutherse Kerken, die vanaf 1 mei samen de PKN vormen, rechtsgeldig zijn. Ook onderschreef de rechter dat een Hervormde Gemeente na de fusie automatisch onderdeel van de PKN wordt, ook wanneer een groot aantal gemeenteleden zich afscheidt van de PKN. Uitsluitend de PKN-gemeente is de Hervormde Gemeente en aldus eigenaar van het kerkgebouw en van de overige goederen van de Hervormde Gemeente, aldus de rechter.

De afspraak dat de Herstelde Gemeente in Blauwkapel-Groenekan gebruik kan maken van het kerkgebouw, draagt volgens de rechter een voorlopig karakter. De Herstelde Gemeente dient als uitgangspunt te aanvaarden dat de PKN-gemeente het gebruik bepaalt dat van het kerkgebouw wordt gemaakt.

Bij de fusie van de drie kerkgenootschappen is een deel van de hervormden niet naar de PKN-kerk meegegaan omdat zij onoverkomelijke bezwaren tegen de kerkorde van de nieuwe kerk hebben. Zij hebben zich in de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk verenigd. De schatting van hun aantal loopt uiteen van enkele tienduizenden volgens PKN-secretaris ds. B. Plaisier tot ongeveer 70.000 volgens HNHK-secretaris ds. R. van Kooten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden