Rechter: stakingen in kinderopvang mogen

De staking vandaag in de kinderopvang gaat door. De Haagse rechtbank wees woensdag de eis van de werkgevers af dat de vakbonden hun acties stoppen....

Van onze verslaggeefster

De werkgeversorganisaties VOG en de Branchevereniging verweten de CFO en Abvakabo vorige week dat zij te makkelijk oproepen tot staken, omdat beide partijen het vrijwel eens zijn over de loonsverhoging en de overige geschillen overbrugbaar. Een staking ontwricht bovendien de maatschappij, omdat werkende ouders de dupe zijn.

De rechter matigde zich geen oordeel aan over de vraag of de partijen elkaar dicht waren genaderd. Hij stelde vast dat beide vonden dat het overleg in de eindfase zat. De bonden hadden de acties bovendien volgens de regels tevoren gemeld en dan moet een staking worden geduld als een grondrecht. Het argument van maatschappelijke ontwrichting vond de rechter onvoldoende, ook al omdat de stakingen vandaag beperkter van omvang zijn dan die van 15 november.

De VOG betreurt de uitspraak. 'Uiteindelijk zijn de werknemers in de kinderopvang de dupe van de acties', zei een woordvoerder.

Leidsters in vijfhonderd kindercentra leggen vandaag het werk neer. Er zijn manifestaties op de Dam in Amsterdam en in het Land van Ooit in Drunen. Als er na de werkonderbreking van vandaag nog geen goede CAO komt, wordt dinsdag 11 december in Noord-Nederland opnieuw actie gevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden