Rechter staat staking bij kabelfabrikant Draka toe

De 213 medewerkers van elektriciteitskabelfabrikant Draka uit Emmen mogen woensdagochtend met een 24-uursstaking beginnen. De directie van het bedrijf stapte dinsdagavond naar de rechter in Assen om de door FNV Bondgenoten aangekondigde staking te voorkomen op straffe van een dwangsom van 100.000 euro. Maar de rechter wees de eisen van het bedrijf af.

Redactie

De staking is een protestactie tegen de aangekondigde reorganisatie van het bedrijf, waarbij volgens de directie 15 voltijdbanen moeten verdwijnen.

Te vroeg
De directie dacht dat de medewerkers in het geweer kwamen tegen eerder aangekondigde gedwongen ontslagen. De raadsman van Draka betoogde daarom in de spoedzitting dat de vakbond te vroeg was met een staking, omdat Draka op advies van de ondernemingsraad (OR) nog alternatieve afvloeiingsregelingen, zoals vrijwillige vertrekregelingen, onderzoekt.

Tijdens de zitting werd voor Draka pas duidelijk dat de bond helemaal geen ontslagen wil. De bond stelt dat veel leden moeten overwerken en geen snipperdagen mogen opnemen. 'Er is dus geen noodzaak tot het terugdringen van personeel', aldus een woordvoerder.

Desastreus jaar
Volgens Draka is de noodzaak tot inkrimpen er wel degelijk. 'Draka heeft een desastreus jaar achter de rug', zei de raadsman van het bedrijf. Vanwege de economische crisis zijn ook de prognoses voor 2013 somber.

De rechter benadrukte in zijn vonnis dat de directie FNV Bondgenoten heeft gepasseerd door in aanloop naar de reorganisatie niet in gesprek te gaan. De directie meende alleen met de OR te hoeven onderhandelen. 'Een misvatting van Draka', aldus de rechter. Hij stelde vast dat de vakbond zich aan de regels heeft gehouden en dat de aangekondigde staking rechtmatig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden