Rechter staat doden ganzen op Texel toe

Het vangen en doden van grauwe ganzen op Texel mag. Dat oordeelde de voorzieningenrechter in Haarlem woensdag. Volgens de rechter heeft de provincie Noord-Holland terecht een ontheffing verleend aan Duke Faunabeheer om de dieren te doden....

ANP

Waarom de rechter het doden van grauwe ganzen op het Waddeneiland toestaat, is nog onbekend. De motivatie van het vonnis volgt binnenkort.

De provincie vindt het geoorloofd om ganzen te doden op Texel, omdat de dieren grote schade toebrengen aan landbouwgewassen en bijzondere graslanden op het eiland. In 2007 bedroeg de schade aan de landbouw 91.000 euro.

Op Texel zijn ‘s zomers tussen de 7000 en de 10.000 ganzen. In de winter verdubbelt dat aantal door de komst van overwinterende ganzen. De populatie groeit jaarlijks met meer dan 20 procent. Op het eiland zijn geen vossen of andere natuurlijke vijanden van de gans.

De ontheffing voor het doden van de dieren geldt voor de periode van 2 tot en met 30 juni. Er mogen naar schatting zo'n 6000 ganzen op Texel worden gedood. Doel is om het aantal broedparen terug te brengen tot tweehonderd.

De Faunabescherming is van mening dat het doden van de dieren geen soelaas biedt, omdat ganzen van elders de plaats van de gedode dieren innemen. Bovendien bestaat er volgens deze organisatie geen verband tussen de aantallen ganzen en de schade aan de landbouw.

Voor de rest van de provincie, met uitzondering van het gebied rond Schiphol, geldt er wel een verbod op het doden van ganzen. De voorzieningenrechter in Haarlem stelde dit vorige week in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden