Rechter schrapt vuurwerkverbod Hilversum

De rechtbank honoreert het bezwaar van een winkelier tegen het vuurwerkverbod in Hilversum. Deze uitspraak kan voor meerdere gemeenten gevolgen hebben.

De rechtbank heeft het bezwaar tegen het vuurwerkverbod in Hilversum gehonoreerd. Beeld anp
De rechtbank heeft het bezwaar tegen het vuurwerkverbod in Hilversum gehonoreerd.Beeld anp

Door een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland staat de legitimiteit van vuurwerkvrije zones in Nederland op losse schroeven. Na bezwaar van een winkelier oordeelde de voorzieningenrechter vrijdag dat het college van B en W in Hilversum niet bevoegd is een vuurwerkverbod af te kondigen.

Ook voor de burgemeester is het mandaat niet goed geregeld. Het is de eerste keer dat de rechter zich uitspreekt over een vuurwerkvrije zone. Volgens een woordvoerder van de rechtbank 'kan de uitspraak voor meerdere gemeenten gevolgen hebben'.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is 'zwaar verrast' en vreest dat in meer gemeenten bezwaren worden ingediend. 'Vervelend voor dit jaar, maar de uitspraak ligt er', zegt een woordvoerder. 'We kijken wel of er andere juridische mogelijkheden zijn voor plaatselijke vuurwerkverboden.'

Knalverboden

Zeker dertig gemeenten hebben dit jaar voor het eerst plaatselijke knalverboden opgelegd. Het Hilversumse college baseerde het besluit op haar algemene plaatselijke verordening (APV). Voor de paragraaf over vuurwerk is de modelverordening van de VNG gebruikt. Dat model legt 'de relevante bevoegdheid ten onrechte bij het college' en niet bij de burgemeester, oordeelt de rechter. 'Er is dus geen bevoegd bestuursorgaan.' De rechter wilde zich niet uitlaten over de vraag of een vuurwerkverbod wenselijk is.

Over de uitspraak ontstond vrijdag een lange discussie op de jaarlijkse staatsrechtconferentie, vertelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder. Hij noemt de interpretatie van de rechter 'een ernstige vergissing'. De zorg voor ordehandhaving is volgens de gemeentewet bij zowel de burgemeester als het college neergelegd. 'De burgemeester is belast met ordehandhaving in situaties waarin snel en krachtdadig optreden is vereist. Wanneer er tijd is om langer na te denken of te overleggen kan het college beslissen. Die taakverdeling is logisch en ook altijd in de rechtspraak geaccepteerd.'

Het college in Hilversum, onder leiding van burgemeester Broertjes, had vanwege de jaarlijkse overlast voor een deel van het centrum een vuurwerkverbod afgekondigd. Feest- en vuurwerkwinkel Witbaard, die net buiten de grens van de vuurwerkvrije zone ligt, tekende bezwaar aan. Volgens eigenaar Dirk Witbaard kopen zijn klanten uit de buurt geen vuurwerk meer als ze het niet mogen afsteken. Ook ageert hij tegen de 'regentenmentaliteit' van burgemeester Broertjes. 'De anti-vuurwerkcampagne is van de zotte. Waarom mogen die notabelen beslissen wat we wel en niet mogen?'

Broertjes noemt het oordeel 'gecentimeter'. Hij vindt het 'heel teleurstellend dat de expliciete inhoudelijke keuze van het voltallige gemeentebestuur op deze wijze van tafel is geveegd.' Hij kondigde aan dat de gemeente volgend jaar de regels gaat aanpassen. Het oordeel van de voorzieningenrechter is voorlopig. Als de gemeente Hilversum daarom vraagt velt een driekoppige rechtbank volgend jaar een definitief oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden