Rechter: roken in kleine cafés schendt afspraak

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moet met onmiddellijke ingang een einde maken aan het toestaan van roken in kleine cafés, nu het gerechtshof in Den Haag oordeelt dat die uitzonderingsregel in strijd is met afspraken van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARCEL VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Dat zegt de niet-rokersvereniging CAN in reactie op de uitspraak van het hof van dinsdag. 'Het ministerie is nu verplicht de uitzonderingsregel voor kleine cafés te schrappen. We zijn helemaal ver van huis als Nederland gewoon internationale verdragen negeert', zegt CAN-woordvoerder Willem van den Oetelaar.

CAN werd dinsdag door het hof in Den Haag in het gelijk gesteld in een tegen de staat aangespannen proces. De organisatie eiste dat het toestaan van roken in kleine cafés weer ongedaan wordt gemaakt. Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland een rookverbod in de horeca. Na verwarring over een aantal rechterlijke uitspraken bepaalde het vorige kabinet per juli 2011 dat het verbod niet geldt voor cafés met een vloeroppervlak kleiner dan 70 vierkante meter en zonder personeel.

Begin dit jaar gaf staatssecretaris Van Rijn al aan af te willen van die uitzonderingspositie voor kleine cafés. Dit onder druk van een motie van de ChristenUnie die steun kreeg van een krappe Kamermeerderheid. Alleen de VVD, de SP, de PVV en 50Plus willen nog dat het rookverbod niet voor kleine cafés geldt.

Of het ministerie nu snel tot actie overgaat is onduidelijk. Juristen buigen zich over de gevolgen van de rechterlijke uitspraak. Staatssecretaris Van Rijn denkt aan aanpassing van de Tabakswet voor een betere juridische basis.

Van den Oetelaar van de CAN: 'Hij gaat zijn gang maar, maar dit vonnis betekent dat het afgelopen is met roken in kleine cafés. Op één A-viertje kan het ministerie zo een nieuwe maatregel van bestuur uitvaardigen: cafés die nu nog de wet overtreden worden voor twee weken gesloten.'

Willem van den Oetelaar CAN-woordvoerder

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden