Rechter: pokeren is een behendigheidsspel

AMSTERDAM - Wie binnenkort een paar euro verliest tijdens een potje poker, kan niet meer het ongeluk de schuld geven. De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag geoordeeld dat pokeren in de eerste plaats een behendigheidsspel is en niet - zoals lang werd aangenomen - een kansspel.


In 2007 werden de drie organisatoren van een pokertoernooi in een café in Bussum fiks beboet door het Openbaar Ministerie. De reden: het is verboden om in toernooiverband een kansspel op te zetten. Het drietal accepteerde de boete niet, want, zo vroegen zij zich af, is poker wel een kansspel?


Het antwoord komt van de rechtbank Amsterdam. Na een uitgebreide analyse door de rechters, waarbij de Bussumse spelers zelfs vragenlijsten moesten invullen om hun pokerkwaliteiten te testen, bleek er maar een conclusie mogelijk: het draait wel degelijk om behendigheid.


Dat is goed nieuws voor de pokeraar, stelt advocaat Peter Plasman, zelf een fanatiek pokerspeler. 'Tot dusver was een uitspraak uit 1998 leidend, maar het spel heeft in de tussentijd zo'n enorme vlucht genomen. Er zijn talloze bonden opgericht, er worden wereldkampioenschappen georganiseerd, noem maar op.


'De vergelijking met schaken werkt misschien verhelderend', aldus Plasman. 'Schaken is voor de volle honderd procent een behendigheidsspel. Maar wat nou als je de schakers een blinddoek voordoet zodat ze de stukken lukraak moeten pakken? Dan zijn ze opeens afhankelijk van geluk. Bij poker is de afgelopen jaren precies het tegenovergestelde gebeurd. De Nederlandse pokeraars hebben hun blinddoek afgedaan, waardoor het een behendigheidsspel is geworden.'


Een andere goede vergelijking is die met beurshandelaren, zegt Michiel Brummelhuis, de pokeraar die in november nog tot de finale van het officieuze WK doordrong. 'Ook bij poker draait het om de wet van de grote getallen. Pure kansberekening en statistiek. Neem mij als voorbeeld. Ik kan al acht jaar goed leven van het spel, dat heeft echt niet alleen met geluk te maken.'


Het OM kan nog in hoger beroep gaan. Het laat weten het vonnis eerst grondig te willen bestuderen. Volgens Plasman is het duidelijk. In 2010 kwam de rechtbank in Den Haag ook al tot de conclusie dat pokeren een behendigheidsspel is. 'Iemand die een pokertoernooi wil organiseren, weet dat er twee rechtbanken zijn die het géén kansspel vinden. Dat biedt mogelijkheden. Want geen kansspel betekent: geen vergunning.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.