Rechter oordeelt over versoepeling rookverbod

De rechtbank in Den Haag doet vandaag uitspraak in de bodemprocedure die anti-rookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. CAN vindt dat de versoepeling van het rookverbod die het kabinet in 2010 op aandringen van gedoogpartij PVV doorvoerde, in strijd is met internationale afspraken en de tabakswet. Hoe zat het ook alweer precies?

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Op 1 juli 2008 werd in Nederland het rookverbod ingevoerd. In openbare gebouwen mocht vanaf die datum niet langer gerookt worden. Ook in cafés en restaurants was roken niet meer toegestaan, met uitzondering van speciale rookruimtes, die de eigenaren zelf moesten creëren. Die ruimte moest afgesloten zijn van de rest van het etablissement, en het personeel mocht er niet bedienen. Het belangrijkste argument was dat ook werknemers in de horeca recht hebben op een rookvrije werkplek.

Protest
Maar het rookverbod riep veel protest op. op het malieveld werd gedemonstreerd en verschillende café-eigenaren zetten toch de asbakken weer gewoon op tafel. Het ministerie stelde daarop controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit in om toe te zien op de handhaving van het verbod.

Toen in oktober 2010 het minderheidskabinet-Rutte aantrad, maakte gedoogpartij PVV meteen werk van een afzwakking van het rookverbod. In het regeerakkoord werd opgenomen dat het rookverbod voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter, zonder personeel, zou worden afgeschaft.

Maar die versoepeling leidde tot verzet van een coalitie van dertig organisaties die actief zijn op het gebied van de gezondheidszorg, en die werd aangevoerd door CAN. Zij meenden dat het plan ertoe leiden dat duizenden horecawerknemers weer een rokerige, ongezonde werkplek zouden krijgen, en dat ook bezoekers weer (ongewild) in de rook zouden staan staan.

Bodemprocedure
In oktober vorig jaar spande CAN een bodemprocedure aan tegen de Nederlandse staat. De organisatie meent dat de afspraken in het gedoogakkoord strijdig zijn met afspraken die Nederland in 2005 heeft gemaakt met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en in 2009 met de Raad voor de Europese Unie.

Vandaag bepaalt de Haagse rechtbank of CAN daar gelijk in heeft. Voor het kabinet-Rutte zal dat overigens niet meer uitmaken, want dat is inmiddels demissionair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden