Rechter ontslagen

Problemen rond rechter speelden al jaren...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM De Hoge Raad heeft deze week een disfunctionerende rechter ontslagen. Het arbeidsdossier dat ten grondslag lag aan deze beslissing, getuigt van een slepend proces over een periode van zo’n dertien jaar waarin de rechter steeds opnieuw kansen werden gegeven.

Aan het ontslag lijkt een sluimerend drankprobleem ten grondslag te liggen. In allerlei functioneringsgesprekken vanaf 1995 wordt een trieste reeks van problemen opgesomd. Het lage werktempo, het onvoldoende openstaan voor collegiaal overleg, een gebrek aan besluitvaardigheid en presentatie, het niet nakomen van werkafspraken over aanwezigheid en bereikbaarheid.

Klap op de vuurpijl was het feit dat de politie de rechter in 2006 verwaarloosd in haar woning aantrof. ‘Zij was onder invloed van alcohol, de woning was sterk vervuild en er was sprake van brandgevaar’, volgens het arrest. Ze moest onder dwang naar het bureau worden meegenomen. De zaak raakte wijdverbreid bekend, waardoor de rechter intern en extern haar gezag verloor, concludeert de Hoge Raad.

Rechters worden voor het leven benoemd om onafhankelijke rechtspraak te waarborgen. Die regel is met dit vonnis niet aangetast, meent de Hoge Raad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden