NieuwsArjan Peters

Rechter: ontslag literair recensent Arjan Peters rechtmatig

De Volkskrant mag literair recensent Arjan Peters ontslaan omdat hij verwijtbaar heeft gehandeld. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam donderdag bepaald. 

Het Init-gebouw in Amsterdam, waarin de redactie van de Volkskrant gevestigd is. Beeld ANP

Peters heeft zijn positie als recensent misbruikt om vrouwelijke auteurs ‘gemeenzaam’ te benaderen, concludeert de rechter. Dit gedrag in combinatie met zijn aanhoudende ontkenningen, heeft er volgens de rechter toe geleid dat de arbeidsrelatie ‘ernstig en duurzaam’ is verstoord.

Peters werd in mei door de hoofdredactie op non-actief gesteld na een intern onderzoek naar zijn benadering van vrouwelijke, vaak jonge auteurs. Daaruit bleek onder meer dat hij in strijd met de journalistieke richtlijnen verschillende schrijvers privéberichten stuurde, ook voorafgaand aan de publicatie van een recensie of voor de uitreiking van een literaire prijs, waarbij hij in de jury zat. Vrouwelijke auteurs kregen hierdoor de indruk dat zij een boekbespreking positief konden beïnvloeden als ze zijn berichten welwillend zouden beantwoorden, of negatief als zij niet zouden reageren. Toen Peters met deze feiten werd geconfronteerd, bleef hij die stelselmatig ontkennen waarop de hoofdredactie het vertrouwen in hem opzegde.

Hoewel het niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag ging, past dit gedrag niet bij ‘zijn rol als literair recensent voor een groot landelijk dagblad en de machtspositie die hij daardoor heeft in de literaire wereld’, aldus de uitspraak. Peters heeft zich onvoldoende rekenschap gegeven van de impact van zijn verzoeken op vrouwelijke auteurs van wie de meeste jong en beginnend waren. ‘Dat valt hem aan te rekenen.’

Door zijn gedrag heeft hij volgens de rechter niet alleen zijn eigen reputatie maar ook die van de Volkskrant, ‘die integriteit en respectvolle omgangsvormen van groot belang vindt en dat ook uitdraagt’, in diskrediet gebracht. Daarbij is Peters debet aan de verstoorde arbeidsrelatie omdat hij bleef volharden in zijn ontkenningen, ook al waren deze ‘aantoonbaar in strijd met de waarheid’.

De advocaat van Peters heeft aan het ANP laten weten dat hij in hoger beroep gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden