Rechter Oklahoma: orale seks geen verkrachting als slachtoffer dronken is

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Oklahoma heeft lokale aanklagers verbijsterd met een uitspraak in een verkrachtingszaak. Volgens de rechters kan orale seks niet onder verkrachting vallen als het slachtoffer buiten bewustzijn is door dronkenschap. Dat meldt The Guardian. Het draait om een zaak waarin een 16-jarige meisje teveel had gedronken en daarna vermoedelijk is misbruikt.

Zico Ruiter
null Beeld archieffoto
Beeld archieffoto

Na een avondje drinken met een groepje jongeren in een park kreeg het zwaar beschonken meisje een lift van een 17-jarige jongen. Volgens getuigen was ze buiten bewustzijn en moest ze de auto in worden gedragen. Toen ze bij thuiskomst nog steeds niet was bijgekomen, werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Het meisje bleek een dodelijke hoeveelheid alcohol in haar bloed te hebben. Tijdens een test op seksueel misbruik kwam ze weer bij kennis.

Rond de mond en op het been van het meisje troffen artsen het DNA van de jongen aan. Volgens de jongen had het meisje ingestemd met orale seks, maar het slachtoffer kan zich niks herinneren vanaf het moment dat ze het park verliet. Aanklagers sleepten de jongen voor de rechter voor het plegen van 'gedwongen orale sodomie.'

De rechter veegde vorige maand de aanklacht van tafel, omdat de wet niet van toepassing kan zijn als het slachtoffer teveel heeft gedronken. In de wet staan verschillende omstandigheden beschreven die als dwang kunnen gelden en het drinken van alcohol komt daar niet in voor. 'We gaan een statuut niet uitbreiden buiten de werkelijke betekenis van de wettekst', aldus de rechtbank. De jongen zou wel strafbaar zijn als er sprake was van vaginale of anale gemeenschap.

Cryptische omschrijving

Volgens hoofdaanklager Benjamin Fu legt de rechtbank de schuld neer bij het slachtoffer. 'Tot deze zaak geloofde niemand dat het gedrag van de jongen legaal was', aldus Fu. Experts zeggen dat de wet is verouderd en dat Oklahoma deze naar aanleiding van de zaak zou moeten aanpassen. De cryptisch omschreven wet zou uitvluchten bieden voor plegers van seksueel misbruik. Volgens Fu is de uitspraak al in andere zaken aangehaald en zorgt het ervoor dat slachtoffers minder snel aangifte zullen doen.

De advocaat van de jongen zegt dat er geen enkel bewijs is dat de jongen dwang heeft gebruikt anders dan dat het meisje te dronken was om toe te stemmen. 'Je kan de wet niet herschrijven door dwang te vervangen door dronkenschap', zegt ze tegen de Oklahoma Watch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden