Rechter: moeders mogen De Roos geen terroristenschool noemen, wel Gülenschool

De Haarlemse rechter heeft vier moeders vrijdag verboden de islamitische basisschool De Roos uit Zaandam een 'terroristenschool' of school van 'landverraders' of van 'moordenaars' te noemen. Het stempel 'Gülenschool' is wel toegestaan. De Roos heeft hun beweringen dat Gülen-gerelateerde uitstapjes werden gemaakt volgens de rechter 'onvoldoende weerlegd'.

Ouders en kinderen op het schoolplein van basisschool De Roos. Beeld Ton Koene
Ouders en kinderen op het schoolplein van basisschool De Roos.Beeld Ton Koene

De moeders gebruikten in een 'semi-besloten' Whatsapp-groep steeds hardere bewoordingen om stelling te nemen tegen De Roos. Met de gebruikte termen hebben ze de school belasterd en veel schade toegebracht, oordeelt de rechter. Inmiddels zijn 182 leerlingen en negen docenten vertrokken. De moeders hebben hun 'ernstige beschuldigingen' niet feitelijk onderbouwd.

Volgens de rechter kunnen zij geen beroep doen op de dramatische gebeurtenissen in Turkije na de mislukte staatsgreep van 15 juli. En ook niet op president Erdogan, die prediker Fethullah Gülen daarvoor verantwoordelijk houdt. Dat De Roos iets heeft met Gülen, maakt de school nog geen instrument van FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie).

Die uitlatingen waren 'emotioneel, gedaan in de beginfase van de strijd', zegt Ejder Köse, de raadsman van de vier Zaanse moeders. Sommige ouders zaten tijdens de coup in Turkije, waar tanks door de straten reden, bommen vielen en 240 doden zijn gevallen.

undefined

Bak popcorn

Thuis 'met een bak popcorn en bonkend hart' hebben de moeders het vonnis afgewacht. 'Opgelucht en blij' zijn ze volgens Köse. De rechter heeft de moeders een dwangsom van 1.000euro per persoon bij elke overtreding van het verbod opgelegd. Köse: 'Ze zullen niet hoeven dokken. De behoefte om de school zo af te schilderen hebben de moeders niet meer.'

Veel belangrijker vindt hij dat De Roos een Gülen-school mag worden genoemd en daarmee ook andere instellingen die met de omstreden prediker in verband worden gebracht. Althans, zo heeft Köse het vonnis geïnterpreteerd. Als er voldoende aanwijzingen zijn, mag het. Ook al ontkennen de bestuurders dat, zoals De Roos deed in een persbericht op de website.

Reconstructie

Voor de coup in Turkije barstte basisschool De Roos uit zijn voegen. Nu lopen ouders weg van deze 'terroristenschool'. Hoe escaleerde het in Zaandam? (+)

Gülen-clubjes

Op 2 september, tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, vertelden de moeders over reisjes naar de Gülen-krant Zaman Vandaag en naar andere Gülen-clubjes. De Gülen-ontkenning op de site van De Roos blijft beperkt tot: 'Wij zijn een Nederlandse school op islamitische grondslag die openstaat voor alle kinderen, ongeacht hun sociale, politieke en religieuze achtergrond.'

De Roos zegt tevreden te zijn met het vonnis, omdat de school niet meer in verband mag worden gebracht met terrorisme. 'Daar was het ons in de kern om te doen', zegt raadsman Marcel Dekker. Toch zit het hem niet lekker dat het Gülen-stempel wordt toegestaan.- Hij werd op zitting verrast met de beweringen van de moeders over Gülen-reisjes. Dat heeft hij niet kunnen betwisten. Ze kloppen volgens hem niet.

Dagvaarding van de school, getoond op de Turkse televisie. 'Een school gerund door de Fethullahistische Terreurorganisatie', zegt de presentator. Beeld .
Dagvaarding van de school, getoond op de Turkse televisie. 'Een school gerund door de Fethullahistische Terreurorganisatie', zegt de presentator.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden