Rechter Milaan gelast arrestatie van Craxi

Tegen de Italiaanse socialistische ex-leider Bettino Craxi is op verzoek van het parket van Milaan een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Als reactie op deze 'show' van de Operatie Schone Handen heeft Craxi vanuit zijn zelfgekozen ballingschap in het Tunesische Hammamet een fax van viereneenhalve meter gestuurd....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Tunesië en Italië hebben een samenwerkingsakkoord voor de bestrijding van misdrijven, met uitsluiting van politieke. Sinds Craxi in 1992 in aanraking kwam met justitie, houdt hij vol dat hij een politiek vervolgde is. Als de Tunesische justitie dat ook vindt, kan hij niet worden uitgeleverd.

Het arrestatiebevel werd dinsdag uitgevaardigd door de rechtbank van Milaan, op verzoek van procureur Paolo Ielo, lid van het Schone Handen-team. Ielo leidt het onderzoek naar smeergeldbetalingen bij de uitbreiding van de metro van Milaan. Hij heeft Craxi corruptie en illegale financiering van de politieke partijen ten laste gelegd.

Aanleiding voor het arrestatiebevel was de ontdekking van vervalsingen in het diplomatieke paspoort van Craxi. In mei vorig jaar werd hem gelast dit document in te leveren. Dat is pas dertien maanden later gebeurd. Uit een stempel zou blijken dat Craxi Tunesië is binnengekomen vier dagen na de intrekking van zijn paspoort. De onderzoeksrechters zouden bang zijn dat Craxi op de vlucht slaat.

Met het arrestatiebevel hebben de procureurs van Milaan voorkomen dat hun collega's van Brescia naar Hammamet reizen. Daar hadden ze Craxi willen ondervragen over de beschuldigingen die hij heeft ingebracht tegen ex-procureur Antonio di Pietro. Verdachten tegen wie een arrestatiebevel geldt, kunnen niet als getuige worden gehoord. 'Milaan' heeft het initiatief dus overgenomen. In zijn fax schrijft Craxi dat men zijn onderhoud met de procureurs van Brescia heeft willen verhinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden