Rechter legt met verbod Napster aan de ketting

Een rechtbank in San Francisco heeft bepaald dat de populaire internet-muziekmarkt Napster zijn klanten niet meer de gelegenheid mag geven gratis muziek te ruilen zonder auteursrechten te betalen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Een lagere rechtbank legde Napster vorig jaar al een verbod op, na een proces van de muziekindustrie wegens schending van het auteursrecht. Maar de maatregel werd uitgesteld nadat Napster in hoger beroep was gegaan. Het bedrijf betoogde dat het verbod Napster feitelijk de doodsteek zou geven, nog voor de rechter in hoger beroep uitspraak had gedaan over de kwestie.

De rechtbank bepaalde gisteren echter dat het verbod toch moet ingaan, al kreeg de lagere rechter de opdracht de maatregel te preciseren .

Napster liet meteen weten in beroep te gaan tegen het vonnis. Shawn Fanning, de oprichter van het bedrijf, voorspelde dat Napster een manier zal vinden om het bedrijf nog verder te laten groeien.

Niettemin is de uitspraak een klinkende overwinning voor de muziekmaatschappijen, die klagen dat zij voor miljarden dollars aan royalties mislopen door Napster. Des te gunstiger voor de muziekindustrie is dat de rechtbank het besluit baseerde op de conclusie dat Napster waarschijnlijk inderdaad aansprakelijk kan worden gesteld wegens het inbreuk maken op het auteursrecht.

Napster stelt muziekliefhebbers in staat via internet muziekbestanden te ruilen. De laatste tijd werden er dagelijks naar schatting tientallen miljoenen liedjes gedownload via Napster.

Het afgelopen weekeinde liep het helemaal storm bij de internetdienst. Kennelijk zagen veel gebruikers de bui hangen en besloten zij op het laatste moment nog hun favoriete muziek op de computer binnen te halen. Geschat wordt dat er dit weekeinde maar liefst 250 miljoen liedjes werden geruild.

Napster-advocaat David Boies, de man die eind vorig jaar vice-president Al Gore vertegenwoordigde bij diens mislukte beroep tegen de verkiezingsuitslag, betoogde dat het bedrijf niet verantwoordelijk kon worden gesteld voor het ontduiken van de auteursrechten. Hij beriep zich op een uitspraak waarin het Hooggerechtshof bepaalde dat de fabrikanten van videospelers niet aansprakelijk zijn voor het illegaal kopiëren van tv-programma's of films.

Maar de rechtbank concludeerde in het vonnis dat Napster wel degelijk op de hoogte is van 'rechtstreekse schendingen' van het auteursrecht. Op veruit de meeste van de liedjes die via Napster kunnen worden gedownload, berusten auteursrechten.

De muziekindustrie hoopt dat de uitspraak computergebruikers zal dwingen geld te betalen voor liedjes die zij tot nog toe gratis van het internet konden plukken. Naast Napster is er nog een hele reeks soortgelijke internetdiensten, zoals Gnutella, die het ruilen van muziek- of filmbestanden mogelijk maken.

Napster werd vorig jaar deels opgekocht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann, de eigenaar van de muziekmaatschappij BMG, een van de maatschappijen die het proces tegen de internetdienst begon.

Bertelsmann kondigde onlangs aan dat Napster zijn klanten binnenkort zou laten betalen voor het gebruik van de dienst. Voor een vast bedrag per maand zouden de gebruikers dan onbeperkt muziek mogen downloaden naar hun computer.

Maar het is onduidelijk of deze plannen na het vernietigende vonnis van de rechtbank in San Francisco zullen doorgaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden