Rechter laat twijfel blijken over relaas loverboyprooi

ROTTERDAM - Een 23-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs is dinsdag door de rechter in Rotterdam een dag lang verhoord over 'de hel' waarin zij als loverboyprooi zou hebben geleefd. Ze getuigt als enige slachtoffer in de megazaak Koeban, waarin zeven mannen deze weken terechtstaan voor groepsverkrachting, mishandeling en mensenhandel. Haar relaas vertoonde echter nogal wat inconsistenties.

Afbeelding uit voorlichtingsmateriaal over loverboys

Het gebeurt niet zo vaak dat een loverboyzaak voor de rechter komt, en zeker niet dat een slachtoffer ook in de zaal wordt verhoord. Volledig in het zwart gehuld, het haar bedekt door een hoofddoek, deed de tot de islam bekeerde E.H. dinsdag haar verhaal.

Tot de jaarwisseling naar 2006 was ze gelukkig, vertelt de voormalige studente hbo-verpleegkunde. Die nacht ontmoet ze op een feestje een van de verdachten. Als ze een paar dagen later weer met hem afspreekt, komt niet hij, maar een groepje van zijn vrienden opdraven. 'Ze dwongen me in een portiek, ik kon geen kant op. Een jongen zei dat ik hem moest pijpen. Ik wist niet eens wat dat was maar ik deed het toch maar, ik zag geen uitweg.' Diezelfde dag nog volgt volgens E.H. een groepsverkrachting in de buurt van een station. De twee jaar daarna zijn in haar beleving een gruwelijke aaneenschakeling van mishandeling en gedwongen prostitutie.

Merkbare twijfels
De rechter had merkbare twijfels bij onderdelen van haar getuigenis. Zo zegt E.H. in de twee jaar tijd rond de drieduizend klanten te hebben moeten afwerken 'in discotheken, in auto's, in huizen'. De rechtbank: 'Hoe kan het dan dat de politie niet één klant heeft kunnen opsporen die kan bevestigen dat je in de prostitutie werkzaam was?' Verder is er een jongerenwerker die bij de politie heeft verklaard dat hij tijdens een filmavond in een sportcentrum het meisje betrapte terwijl ze in een kleedkamer vrijwillige seks had met twee jongens. Op zijn berisping zou E.H. hebben gezegd: 'Doe niet zo moeilijk, dan doe je toch lekker mee?'

Funda-advertentie
Advocate Oosthoek van een van de verdachten kwam dinsdagmiddag op de proppen met een Funda-advertentie van het ouderlijk huis van het slachtoffer. Volgens E.H. vluchtte ze 's avonds stiekem via haar slaapkamerraam het huis uit, 'om te gaan werken in de gedwongen prostitutie'. Van de advocate moest ze op de foto's aanwijzen hoe zij dan in en uit het raam op de eerste verdieping wist te klimmen. De rechter: 'Omlaag heb je de zwaartekracht mee, maar hoe deed je dat op de terugweg?' Die kwestie bleef onopgehelderd.

De politie heeft tientallen familieleden en vriendinnen van het slachtoffer ondervraagd. Tussen 2006 en 2008, de periode waarin de misdrijven zouden hebben plaatsgevonden, heeft E.H. met geen van hen over de groepsverkrachtingen of de uitbuiting gepraat. Haar ouders zouden niet hebben gemerkt dat hun dochter 's nachts het huis uit sloop. 'Wie zou geloven dat ik, een sterk, mondig meisje, slachtoffer zou worden van een loverboy?', verklaarde E.H. haar jarenlange zwijgen.

Geweld of dwang ontkend
De zeven verdachten, tussen de 24 en 35 jaar, hebben tijdens de eerdere zittingsdagen toegegeven dat ze weleens seks hebben gehad met E.H. Elk gebruik van geweld of dwang ontkennen ze. Vandaag en vrijdag wordt de zaak vervolgd. De advocate van het slachtoffer zal vandaag een schadevergoeding van een half miljoen euro eisen.

Lees het uitgebreide verhaal in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden