Rechter laat proces 17-jarige Palestijnse activiste Tamimi achter gesloten deuren plaatsvinden

Een Israëlische militaire rechtbank heeft dinsdag besloten dat het proces tegen de Palestijnse activiste Ahed Tamimi achter gesloten deuren wordt gehouden. Het 17-jarige meisje wordt beschuldigd van het slaan van militairen en nog elf delicten, waaronder ophitsing en het gooien van stenen.

Theo Koelé
Ahed Tamimi bij aankomst in de militaire rechtbank op 13 februari 2018. Beeld anp
Ahed Tamimi bij aankomst in de militaire rechtbank op 13 februari 2018.Beeld anp

'Ik denk niet dat het goed is voor een minderjarige dat er honderd mensen in de zaal zitten', zei de rechter, luitenant-kolonel Menachim Lieberman, op de eerste dag van het proces. Daarop wees hij de aanwezige journalisten en buitenlandse diplomaten de deur. Alleen familieleden van de verdachte mochten blijven. De advocate van Tamimi, Gaby Lasky, tekende vergeefs protest aan. Volgens haar willen de Israëliërs niet 'dat de hele wereld meekijkt'.

Een video waarop te zien is hoe het meisje een soldaat in het gezicht slaat, werd een succesnummer op internet. Onder Palestijnen heeft ze de status van heldin bereikt. Veel Israëliërs zagen het incident als een provocatie, waarop de betrokken militairen hadden moeten ingrijpen. Enkele dagen na het voorval werd Ahed Tamimi alsnog gearresteerd, evenals haar moeder, die de video had verspreid.

'Wees sterk!'

Volgens verslaggevers die bij het begin van de rechtszaak aanwezig waren, maakte het meisje een opgewekte indruk. Ze sprak kort met aanwezige familieleden. 'Wees sterk, wees sterk!', riep haar vader Bassem, een bekende Palestijnse activist. Hij organiseert al jaren demonstraties in zijn woonplaats Nabi Saleh, een dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever. Bassem Tamimi zei de uitkomst van de rechtszaak met weinig vertrouwen tegemoet te zien. 'Het is een militaire rechtbank, een onderdeel van de militaire bezetting'.

De rechtszaak werd verdaagd nadat de aanklacht was voorgelezen. De verdediging van het meisje komt in maart aan het woord. Wordt Ahed Tamimi schuldig bevonden aan alle aanklachten, dan hangt haar een celstraf van maximaal veertien jaar boven het hoofd. Ze blijft in detentie gedurende het hele proces, tot verontwaardiging van mensenrechtenorganisaties. Ook vanuit de VN en de EU klonken daarover bezorgde geluiden.

Ze wordt door bewonderaars vergeleken met Jeanne D'Arc en Rosa Parks, maar in Israël zou ze een zware straf kunnen krijgen voor het slaan van een militair. Lastig, want Israël ziet haar ook als een propaganda-troef van de Palestijnen. Dit is de 17-jarige Palestijns activiste Ahed Tamimi. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden