Rechter laat onderzoeken of Papon proces in hechtenis kan ondergaan

De president van de rechtbank van Bordeaux heeft twee artsen gevraagd om te onderzoeken of Maurice Papon (87) al of niet in staat is zijn proces in hechtenis te ondergaan....

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

De eerste zittingsdag van het historische proces tegen de wegens misdaden tegen de menselijkheid aangeklaagde Papon bood alleen enige inleidende beschietingen. De advocaat van de voormalige minister, maître Jean-Marc Varaut, begon met een uiteenzetting over het risico dat zijn cliënt zou komen te overlijden wanneer hij gedurende het hele proces de nachten in de gevangenis zou moeten doorbrengen. Volgens de Franse wet moet een aangeklaagde tijdens zijn proces in het huis van bewaring verblijven.

Volgens de officier van justitie is er hoegenaamd geen gevaar te duchten, en verkeert Papon in een blakende gezondheid. Papon zelf maakte toen hij de rechtszaal betrad een kalme, gedecideerde indruk. Hij weigerde op de plaats van de aangeklaagde te gaan zitten - die voor de gelegenheid met kogelvrij glas is beschermd - zolang de fotografen en cameralieden niet waren vertrokken.

Hij kwam de zaal binnen met een dossier in de hand, zonder handboeien, onder begeleiding van twee politiemannen. En hij antwoordde met heldere stem toen de rechtbankpresident hem vroeg naar zijn naam, leeftijd, beroep en woonplaats: 'Papon Maurice, 87 jaar, gepensioneerd, Gretz-Armainvilliers.'

Tijdens de hele zitting bleef hij alert, maakte af en toe een aantekening, fluisterde zijn advocaat iets in zijn oor. Weinig tot niets leek verdwenen van de vechtlust die hij alle zestien jaar heeft gedemonstreerd tussen de ontdekking van zijn betrokkenheid bij de deportatie van bijna zestienhonderdnegentig joden uit Bordeaux, en het begin van dit proces.

's Middags nam Papon op verzoek van de rechtbankpresident het woord. 'De huidige zitting is voorbeeldig voor hetgeen mij staat te wachten. Eén stem spreekt, en er zijn twintig stemmen om me te antwoorden.' Hij doelde op de advocaten van de 'parties civiles' die met meer dan twintig staan tegenover de ene advocaat van Papon zelf.

In Frankrijk mogen de slachtoffers van een misdrijf als 'partie civile' meedoen aan een strafzaak, en via hun raadslieden getuigen horen en verdachten ondervragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden