Rechter: kostenregeling voor Toneelmakerij 'te algemeen'

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) moet opnieuw kijken naar de vergoeding voor de kosten waarmee jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij wordt geconfronteerd door de bezuinigingen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Volgens de rechter wil staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur een te algemene regeling van toepassing verklaren op het gezelschap.

AMSTERDAM - Voor de kosten die gepaard gaan met de bezuinigen op kunstinstellingen, zoals ontslagvergoedingen en de afkoop van huurcontracten, kunnen ze aanspraak maken op de zogenoemde frictiekostenregeling van OCW. Daarbij wordt niet gekeken naar de specifieke omstandigheden van de gezelschappen, maar telt alleen de periode waarin rijkssubsidie is ontvangen. Voor een aantal instellingen, waaronder orkesten, geldt een uitzondering: voor hen wordt de vergoeding bepaald op basis van een daadwerkelijke kostenberekening.


In het geval van De Toneelmakerij heeft de rechter geoordeeld dat ook voor dit gezelschap naar de daadwerkelijke kosten moet worden gekeken. In de huidige regeling kan het gezelschap aanspraak maken op maximaal 530 duizend euro, terwijl De Toneelmakerij de kosten op 2,5 miljoen euro heeft geraamd.


Het gezelschap moet vanaf 2013 tweederde van zijn subsidie inleveren. Het krijgt nu nog 1,5 miljoen, volgend jaar blijft daar nog vijf ton van over. 'Het ministerie houdt geen rekening met de individuele omstandigheden van instellingen', zegt Jan van der Grinten, advocaat van De Toneelmakerij. 'In feite zet de rechtbank nu een streep door dat beleid.'


Iris Daalder, medewerker van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten, noemt de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam opmerkelijk. 'Dat de rechter zegt dat naar individuele gevallen moet worden gekeken, biedt perspectief. Het ministerie schoor tot nu toe iedereen over één kam.' De vraag is of het vonnis een bredere werking krijgt. Advocaat Van der Grinten meent van wel. 'Het belang van deze zaak is zeker breder dan alleen het belang van De Toneelmakerij.' Het ministerie zegt de uitspraak te bestuderen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden