Rechter: KNVB mag FC Twente terugzetten naar eerste divisie

De KNVB mocht de eredivisielicentie van FC Twente intrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. FC Twente had een kort geding aangespannen, maar heeft dit dus verloren. De rechter oordeelt dat de KNVB FC Twente mag terugzetten naar de eerste divisie.

Jerson Cabral en Hakim Ziyech. Beeld Pro Shots

De KNVB nam in december het besluit tot voorwaardelijke intrekking van de eredivisielicentie. De voetbalbond maakte toen samen met FC Twente afspraken over nader onderzoek. Twente dacht niet gestraft te worden als misstanden uit het verleden voor 1 mei zouden worden gemeld.

De rechter gaf vrijdag aan dat de club uit Enschede dat 'Decemberbesluit' niet als een vrijbrief had mogen opvatten. De licentiecommissie mocht consequenties verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek, aldus de rechter.

FC Twente reageerde vrijdag zwaar teleurgesteld op de uitspraak van de rechter. 'Wij hebben dit rechterlijke oordeel te respecteren, maar natuurlijk zijn we zeer teleurgesteld door deze uitkomst. Een nieuwe mokerslag en een uitkomst die we eerlijk gezegd ook niet verwacht hadden', was de eerste reactie van interim-directeur Onno Jacobs.

Hij kondigde aan dat FC Twente zich beraadt over de mogelijke juridische vervolgstappen. 'Deze uitspraak maakt de situatie er voor FC Twente bepaald niet makkelijker op. Wij wachten nu eerst de uitspraak van de beroepscommissie af van de KNVB. Daarna zullen wij verdere mededelingen doen.'

De KNVB wacht eveneens de uitspraak van de beroepscommissie af. 'Er bestaat nu meer duidelijkheid', zegt een woordvoerder.

De komende dagen gaat FC Twente bekijken of de club wel kan blijven voortbestaan. 'De inkomsten lopen drastisch terug in de eerste divisie', aldus Jacobs. 'Er komt een fors tekort. Ik weet niet of we dat met de huidige schuldenlast nog kunnen financieren.'

'Volstrekt nieuwe maatregel'

FC Twente vond dat licentiecommissie van de KNVB niet volgens de reglementen had gehandeld. Volgens de club kon de KNVB of een boete uitdelen of de eredivisielicentie ontnemen. In plaats daarvan verloor FC Twente de eredivisielicentie om er er een voor de eerste divisie terug te krijgen. De club vond dat onrechtmatig.

Interim-directeur Onno Jacobs van Twente: 'Zie het als een overtreding, waarbij de scheidsrechter een gele kaart te licht vindt en een rode kaart te zwaar. Waarna hij een paarse kaart trekt en de speler tien minuten naar de kant moet. Een volstrekt nieuwe maatregel.'

KNVB-advocaat Harro Knijff erkende dat de grenzen zijn opgezocht. Voor de commissie is het 'proportioneel' om de licentie in te trekken. Maar gezien de maatschappelijke en financiële waarde van Twente zou die keuze 'disproportioneel' zijn. Daarom trok de commissie de eredivisielicentie van Twente in en kreeg de club er een voor de eerste divisie voor terug. FC Twente reageerde vrijdag zwaar teleurgesteld op de uitspraak van de rechter.

Is degradatie een straf of daad van genade?

Wat zijn de argumenten van FC Twente en de KNVB?

FC Twente-directeur Onno Jacobs tijdens het kort geding van FC Twente tegen de KNVB. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden