Rechter: jeugdinstelling niets te verwijten bij behandeling 'wolvenkind'

De 21-jarige Remzi Cavdar krijgt geen schadevergoeding voor de tien jaar die hij in instellingen voor verstandelijk gehandicapten doorbracht. Cavdar werd door de jeugdbeschermers van de William Schrikker Groep vanaf zijn vierde tussen de verstandelijk gehandicapten geplaatst, terwijl hij een bovengemiddeld IQ van 118 heeft.

Redactie
Remzi Cavdar, die 10 jaar in instellingen voor verstandelijk gehandicapten opgesloten zat. Beeld An-Sofie Kesteleyn
Remzi Cavdar, die 10 jaar in instellingen voor verstandelijk gehandicapten opgesloten zat.Beeld An-Sofie Kesteleyn

De jeugdbeschermers zagen jarenlang niet dat hij een normaal kind was. Hij eiste daarom excuses en schadevergoeding vanwege een 'verloren jeugd', maar de rechter wees dit af. Cavdar gaat tegen de uitspraak in beroep.

Als kind werd Cavdar op zijn vierde thuis verwaarloosd aangetroffen in een berg vuilnis. Zijn moeder was psychotisch. Omdat ze jarenlang niet tegen hem had gepraat, stootte hij alleen rauwe kreten uit. Ook was hij ernstig ondervoed. Deskundigen noemden hem 'een wolvenkind' en concludeerden dat hij zwakzinnig was. Aan de diagnose werd jarenlang nauwelijks getwijfeld. Tien jaar lang zat Cavdar tussen kinderen die soms nauwelijks konden communiceren of ontlasting tegen de muren smeerden.

Cavdar stelt dat hij structureel is ondergestimuleerd door het handelen van de William Schrikker Groep, die jarenlang de voogdij over hem had. Maar de rechter denkt daar anders over. Volgens hem is het begrijpelijk dat hij in instellingen voor verstandelijk gehandicapten zat omdat deskundigen, onder wie een psycholoog van het AMC, op zijn vierde immers constateerden dat hij op zwakzinnig niveau presteerde. 'Er valt niet in te zien dat Cavdar in die periode heeft verbleven tussen kinderen van significant lager niveau.'

Ook toen zijn IQ later van 50 naar 79 groeide, was het te begrijpen dat ze hem in deze instellingen lieten zitten, aldus de rechter, omdat er bij Cavdar sprake was van complexe problematiek. Zo was er sprake van een '(sterk) achtergebleven sociaal-emotionele ontwikkeling'.

Toen bij een volgend onderzoek duidelijk werd dat hij een IQ van 108 had, zat hij nog een jaar tussen de gehandicapten. Maar volgens de rechter is de William Schrikker Groep ook in die tijd niet tekort geschoten, omdat ze voldoende moeite zouden hebben gedaan om hem in een pleeggezin te krijgen - wat niet lukte.

'Genoeg aanwijzingen'

Maar advocaat Richard Korver van Cavdar stelt juist dat de William Schrikker Groep ondanks de lage IQ-resultaten van het begin in had moeten zien dat Cavdar eigenlijk een normaal kind in abnormale omstandigheden was. 'Er waren genoeg aanwijzingen', zegt hij. 'Zo schreef het consultatiebureau de eerste jaren dat hij een vlotte ontwikkeling vertoonde. Ook wisten ze dat zijn moeder psychiatrisch was en lang niet tegen hem had gepraat. Ze hebben zich er te gemakkelijk van af gemaakt. Maar op die argumenten is de rechter niet ingegaan.'

Remzi is aangeslagen door de uitspraak, aldus Korver. 'Toen hij het hoorde, zei hij: mijn probleem is nou net dat er al die jaren nooit iemand echt goed naar me heeft gekeken. Van de rechter dacht hij dat hij dat wel zou doen.'

In een interview met de Volkskrant vertelde hij eerder dat hij zich opgesloten voelde in de instellingen en dat hij zich daar aan heeft weten te ontworstelen door Bep Weeteling, een thuisbegeleidster die als eerste zag dat hij niet gehandicapt was. Zij begeleidde hem jarenlang, deels achter de rug van de instelling om. 'Zonder Bep had ik daar nog steeds gezeten', aldus Cavdar eerder. Weeteling vertelde de instelling wel over haar visie, maar naar eigen zeggen werd dit haar niet in dank afgenomen. Ook de voogd wilde volgens haar niet op haar verhaal ingaan.

De William Schrikker Groep vindt het niet gepast om te reageren.

Lees ook: Waarom kreeg Remzi Cavdar een stempel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden