Nieuwsrechtszaak

Rechter Istanbul: Nederlandse Rojda mag gevangenis verlaten, maar Turkije nog niet

De Nederlandse vrouw die al drie maanden in Turkije wordt vastgehouden op verdenking van banden met de terroristische organisatie PKK, is dinsdagochtend door de rechtbank van Istanbul op vrije voeten gesteld. Wel heeft ze een uitreisverbod. In afwachting van de verdere juridische procedure, mag ze Turkije voorlopig niet verlaten.

Het gerechtshof in Istanbul, waar Rojda dinsdag moest voorkomen.Beeld AFP

‘Vanmiddag komt ze met haar kindje vrij, dat is fantastisch’, zegt Hans Langenberg van LG-Advocaten, die de familie in Nederland bijstaat. Hij was dinsdag aanwezig bij de zitting. ‘Maar het is tegelijkertijd teleurstellend dat ze een uitreisverbod en een meldplicht heeft.’

De reden hiervoor is dat het technische onderzoek nog niet is afgerond. Rojda's telefoon zal verder moeten worden uitgelezen alvorens de rechter uitspraak kan doen. ‘Er zal onder meer worden gekeken of er Facebookberichten op haar telefoon staan die haar in verband brengen met organisaties die in Turkije als terroristisch worden beschouwd’, zegt Langenberg.  ‘We hebben begrepen dat de volgende zitting op 3 oktober is.’ 

Rojda (wier achternaam wegens veiligheidsredenen uit de publiciteit wordt gehouden) werd op 5 april op het vliegveld van Istanbul aangehouden. Ze had er net een vakantie opzitten met haar zus en vijf maanden oude baby. De vrouw kreeg te horen dat ze vanwege haar lidmaatschap van de Koerdische Volksstichting DemNed, die door Turkije wordt gezien als een verlengstuk van de PKK, werd verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. 

Vrouwengevangenis

Als co-voorzitter organiseerde Rojda in 2015 en 2016 gedurende enkele maanden culturele activiteiten en gaf ze huiswerkbegeleiding. Namens de vereniging zat ze met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aan tafel om te spreken over spanningen in de Turkse gemeenschap.

De afgelopen jaren reisde Rojda, die na 2016 niet meer actief was voor DemNed, vier keer probleemloos naar Turkije. Over de reden dat ze op 5 april plotseling werd aangehouden, tast haar familie nog altijd in het duister. 

Rojda verbleef afgelopen maanden samen met haar dochtertje in een vrouwengevangenis in een buitenwijk van Istanbul. Ze deelde haar cel met zo'n dertig andere politieke gevangenen. 

Volgens Langenberg was de vreugde over de voorlopige uitspraak bij de echtgenoot en familie van Rojda, die naar Istanbul waren afgereisd, groot. ‘Dat was mooi om te zien. Ook het aanwezige personeel van de ambassade en het consulaat toonde zich erg meelevend.’ 

Rojda zit al drie maanden met haar baby in een Turkse cel, dinsdag staat ze voor de rechter
De Rotterdamse Rojda (31) stond na een vakantie in Turkije op het punt om met haar vijf maanden oude baby en zus op het vliegtuig naar Nederland te stappen, toen ze bij de douane werd aangehouden. Drie maanden later is ze nog altijd in Turkije. Samen met haar dochtertje deelt ze een cel met zo’n dertig andere politieke gevangenen. Dinsdag vindt in de rechtbank van Istanbul de eerste inhoudelijke zitting plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden