nieuwstransgenders in de vs

Rechter in Virginia stelt jonge transgender in het gelijk: zijn school discrimineerde hem

Een Amerikaanse rechtbank in de staat Virginia heeft een school schuldig bevonden aan discriminatie van een transgender-leerling. Gavin Grimm had wel degelijk gebruik mogen maken van het jongenstoilet, bepaalde de rechter, die ook sprak van een schending van Grimms grondrechten. 

De 20-jarige transgender Gavin Grimm strijdt al vier jaar voor de rechten van transjongeren in de VS.Beeld AP

Grimm, die geboren werd als meisje maar zich al vroeg jongen voelde, reageerde verheugd. ‘Dit is een ongelooflijke opluchting. Mijn strijd van vier jaar was niet alleen voor mijzelf, maar voor alle transjongeren in de VS’.

De zaak-Grimm groeide de afgelopen jaren uit tot een politiek steekspel en een ‘cultuuroorlog’ tussen vooruitstrevende en conservatieve Amerikanen. Grimm spande in 2015 samen met een organisatie voor burgerrechten een rechtszaak aan tegen de schoolleiding. Die wilde dat hij het meisjestoilet zou blijven gebruiken, ook al wees Grimm erop dat hij zijn borsten chirurgisch had laten verwijderen en hormonen slikte.

De klacht van Grimm belandde bij het Hooggerechtshof. Met grote spanning keken transgenders in het hele land uit naar het vonnis. Het Hof verwees de rechtszaak evenwel naar een lagere rechter, toen president Donald Trump in 2017 per decreet een maatregel van zijn voorganger Barack Obama terugdraaide. Obama had bepaald dat scholieren een toilet mogen kiezen dat bij hun gender-identiteit past, Trump stelde daarentegen dat transgenders het toilet moeten gebruiken van het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden.

Discriminatie

Volgens de rechter, Arenda Wright Allen, heeft de school zich bezondigd aan discriminatie. ‘Transgender studenten worden eruit gepikt, onderworpen aan een discriminatoire behandeling, en uitgesloten van plaatsen waar andere studenten wel toegang toe hebben’, zei ze vrijdag. De rechter bepaalde dat de school een ‘schikking’ met de oud-leerling moet treffen.

De schoolleiding wilde tegenover Amerikaanse media niet zeggen of zij in beroep gaat tegen de uitspraak. Zo ja, dan zet Grimm (20) zijn juridische strijd voort, zo liet hij weten. Scholen in het hele land moeten volgens hem weten waar ze aan toe zijn. Er lopen nog rechtszaken die vergelijkbaar zijn met de zijne. Het beleid van scholen loopt sterk uiteen, volgens Harper Jean Tobin, directeur van het Nationale Centrum voor Transgender Gelijkheid.

Cathryn Oakley, directeur van een  Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, prees de uitspraak van de rechter als een ‘mijlpaal’, na ‘alle aanvallen van de regering-Trump op de lhbti-gemeenschap in dit land’. De rechter in Virginia heeft de ‘rechten en waardigheid van transgenders bevestigd’, aldus Oakley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden