Rechter in Florida bepaalt lot aandelenkoersen in VS

De aanhoudende onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen begint nu echt te bijten op de Amerikaanse effectenbeurs. Bij de opening van de beurshandel in New York spoten de koersen kortstondig omhoog....

Van onze verslaggever

Helaas voor Wall Street zijn de verkiezingen nog steeds niet beslist. Dezelfde rechter bepaalde ook dat de handmatige tellingen wel door mogen gaan. De democraten zien dit als een grote overwinning. Als de uitslag er eenmaal is moet de hoogste ambtenaar Harris sterk in haar schoenen staan om deze stemmen niet mee te laten tellen. Daarnaast gaan de Democraten ook nog eens in beroep tegen de uitspraak die de koersen deed opveren.

En dus duurt de onzekerheid voort en zakte de Dow Jones index weer weg. Uiteindelijk sloot de Dow 26,16 punten lager op 10.629,87 punten, een verlies van 0,25 procent. Voor de Nasdaq was het verlies procentueel van dezelfde orde. De technologie-index sloot met een verlies van 4,73 punten op 3027,15 punten.

De winstwaarschuwing die KPN-partner BellSouth vrijdag bekend maakte gaf alle telecomaandelen een zet omlaag. De producenten van telecomapparatuur, zoals Broadcom, verloren ook omdat de winstwaarschuwing van BellSouth kan betekenen dat telefoniebedrijven volgend jaar minder te besteden hebben. 'Een afname van de investeringen van telecombedrijven zal een schokgolf door de hele technologiesector sturen', verklaarde een handelaar tegen het persbureau Bloomberg.

Ondanks de telecommalaise zijn het de Amerikaanse verkiezingen die de handelaren het meest bezig houden. Bij elke uitslag, Bush of Gore, zullen de koersen opveren. Maar de aanhoudende onzekerheid is dodelijk. 'Er is nog voor een heel leven aan voorraad wat betreft juridische mogelijkheden zowel op het federale als het staatsniveau', klaagde een handelaar. 'Ik denk niet dat iemand met veel vertrouwen kan voorspellen wie de winnaar zal zijn, maar ik weet zeker dat de koersen flink zullen stijgen bij welke definitieve beslissing dan ook', voegde hij toe aan het persbureau Bloomberg.

Opvallend was dat de Amerikaanse obligatiemarkt wel een voorschot nam op een overwinning van Bush. De obligatiekoersen vielen over een breed front omdat de financiële markten zich herinneren dat Bush heeft beloofd de belastingen flink te verlagen. De angst van de obligatiehandelaren is dat hierdoor de terugzakkende Amerikaanse groei weer zal oplopen. Een hogere inflatie zal hiervan het gevolg zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden