Rechter: IGZ mocht psychiater geen werkverbod opleggen om nepdiagnoses

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet de van miljoenenfraude verdachte Rotterdamse psychiater Sinan G. waarschijnlijk een schadevergoeding betalen. Ondanks dat justitie de man verdenkt van het stellen van nepdiagnoses om geld binnen te harken, had de inspectie hem van de Raad van State geen werkverbod op mogen leggen.

Beeld anp

Volgens de hoogste bestuursrechter had de inspectie eerst beter moeten onderzoeken of Sinan G. onverantwoorde zorg leverde, toen zij hem in 2011 sommeerde zijn praktijk neer te leggen. Het was kennelijk niet ernstig genoeg dat justitie de psychiater ervan verdacht voor tientallen miljoenen te hebben gefraudeerd, door bij gezonde patiënten psychiatrische diagnoses te stellen.

Acteren
Deze neppatiënten werden volgens justitie getraind in het acteren van hun ziekte. Daarna zouden ze met handlangers van Sinan G. naar de UWV-keuringsarts zijn gegaan voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Soms kregen ze volgens justitie ook medicijnen toegediend om versuft over te komen bij de keuring. Ook werden op basis van de nepdiagnoses persoonsgebonden budgetten aangevraagd.

Het strafonderzoek naar die zaak loopt al jaren. Het is maar de vraag of het ooit tot een veroordeling komt, omdat het medisch beroepsgeheim het rechercheonderzoek bijna onmogelijk maakt. Sinan G. zat in 2011 een half jaar in voorarrest.

Onevenredig
Nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het bevel in 2012 ophief, heeft de psychiater zijn werk gewoon weer opgepakt. Hij stapte vervolgens naar de rechter om een schadevergoeding te eisen voor de periode van vijf maanden dat hij zijn beroep niet kon uitoefenen. De rechtbank wees een eerder verzoek af, maar de Raad van State heeft Sinan G. nu in het gelijk gesteld. Door publicatie van het bevel om zijn praktijk neer te leggen, heeft de inspectie de psychiater 'onevenredig in zijn belangen geschaad', aldus de uitspraak.

Voor Sinan G. ligt de weg nu open om een schadevergoeding te eisen van de inspectie. Over de details daarvan zal in een aparte zaak worden beslist. Tegen RTV Rijnmond heeft de advocaat van de psychiater gezegd dat hij van plan is met een schadeclaim van ruim 100.000 euro te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden