Rechter: huis is in anderhalf uur schoon te maken

Anderhalf uur per week schoonmaakhulp is genoeg om de gemeentelijke doelstelling 'een schoon huis' te bereiken. De bestuursrechter gaf met deze uitspraak maandagmiddag Utrecht gelijk. Deze gemeente had met dit uitgangspunt de huishoudelijke hulp van een groot deel van de vijfduizend ontvangers tot anderhalf uur teruggebracht.

Rechters in de rechtbank van Utrecht. Beeld anp
Rechters in de rechtbank van Utrecht.Beeld anp

Utrecht heeft volgens de rechtbank voldoende aangetoond dat een huis schoonmaken in anderhalf uur per week mogelijk is: de norm is volgens de gemeente vastgesteld in overleg met zorgaanbieders en voldoende thuiszorgaanbieders zijn ermee akkoord gegaan.

De uitspraak van de Utrechtse rechter is een volgende in een reeks uitspraken over huishoudelijke hulp. De gemeenten krijgen hiervoor ruim 30 procent minder geld van het Rijk en vullen deze korting elk op hun eigen manier in. Burgers die het niet accepteren dat ze minder hulp krijgen, stappen vervolgens naar de rechter.

Vanaf de eerste uitspraak in december over een bejaard echtpaar uit Dantumadeel krijgen de klagers van de rechter gelijk dat de gemeenten onvoldoende zorgvuldig onderzoek hebben gedaan naar de persoonlijke situatie van de hulpbehoevende, voordat de hulp wordt gekort. Dat 'maatwerk' is verplicht in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Ook Utrecht moet van de rechter beter kijken naar persoonlijke omstandigheden, maar dan mag de gemeente korten op het aantal uren hulp. Rechters elders in het land zien dat anders. De bestuursrechter in Arnhem oordeelde, eveneens maandagmiddag, dat twee hulpbehoevenden uit de gemeente Montferland recht houden op maar liefst drie uur hulp per week: een vervuild huis zou de gezondheid kunnen aantasten.

Lawine aan uitspraken

Eind februari oordeelde ook een rechter in een kort geding van een echtpaar uit het Friese Koudum dat niet op hun drie uur hulp mocht worden gekort: er was immers niets in de persoonlijke situatie van de vrouw veranderd.

'Deze lawine aan uitspraken over verschillende gemeenten schept nog meer verwarring voor degenen die afhankelijk zijn van deze hulp', zegt advocaat Petra Staal, die de Utrechtse zaak tegen de gemeente voerde.

Staal kondigt aan in hoger beroep te gaan tegen de stelling dat anderhalf uur per week genoeg is voor een schoon huis. 'Het feit dat de gemeente contracten heeft kunnen sluiten met zorgaanbieders voor dat aantal uren, wil nog niet zeggen dat het schoonmaken binnen die tijd lukt.' Vanaf 23 maart zal in Utrecht de anderhalfuurnorm in praktijk worden gebracht.

Utrecht, dat 800 bezwaarschriften heeft ontvangen over de korting op huishoudelijke hulp, is blij dat de rechter hun kortingsnorm goedkeurt. 'Het is gewoon niet meer zo als vroeger, gemeenten hebben minder geld', zegt wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks). Utrecht is een van de eerste grote gemeenten die korten op de huishoudelijke hulp. 'Veel gemeenten stellen het uit, wij hebben de zure appel nu.'

Niet alle onderzoeken naar de persoonlijke situatie van cliënten zijn goed uitgevoerd, geeft Jongerius toe. Een speciaal daarvoor opgericht team moet gaan beoordelen of sommige Utrechters misschien toch iets meer hulp nodig hebben. Ook krijgen zij hulp bij het inschakelen van hun omgeving en familie bij hun huishouden.

null Beeld Getty
Beeld Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden