Update

Rechter: Google moet zijn zoekmachine manieren leren

Google moet zijn zoekmachine manieren leren. Dat heeft de hoogste Duitse rechter bevolen. Het Bundesgerichtshof gaf een ondernemer gelijk van wie de naam en die van zijn bedrijf door Google automatisch wordt gekoppeld aan 'Scientology' en 'fraude', hoewel hij geen lid is van de sekte en niet voor geknoei is veroordeeld.

Redactie
null Beeld getty
Beeld getty

Door de uitspraak moet Google de wiskundige formule achter zijn zoekhulp aanpassen. Deze robot doet suggesties als gebruikers een zoekopdracht beginnen in te tikken. De software kijkt in de zoekgeschiedenis van de gebruiker en naar de termen die alle bezoekers ooit hebben ingevoerd.

Het is een raadsel hoe de naam van de man, alleen bekend met zijn initialen, met 'Scientology' en 'fraude' verknoopt is geraakt. Experts zeggen dat het mogelijk is de aanvulling te manipuleren.

Google laat in een reactie te weten 'teleurgesteld' te zijn in de beslissing van het Duitse gerechtshof. 'Wij vinden dat Google niet verantwoordelijk moet worden gehouden voor termen die door de autocomplete-functie worden aangedragen, omdat deze worden voorspeld door algoritmen die zijn gebaseerd op eerdere zoektermen van gebruikers, en dus niet door Google zelf.' Google zegt de precieze onderbouwing van het oordeel van de rechtbank af te wachten.

'Foute' voorspellingen
Het is niet de eerste keer dat 'foute' voorspellingen Google inproblemen brengen. In Duitsland is vorig jaar een claim ingediend door Bettina Wulff, vrouw van de voormalige president Christian Wulff. Bij haar naam suggereert Google termen als 'escort' en 'prostituee'.

In april beval een rechtbank in Tokio aanpassingen aan de 'automatische aanvulling' na een klacht van een Japanner dat Google hem in verband bracht met misdrijven die hij niet had begaan. Google liet weten dat het zich mogelijk niet gebonden voelt aan het vonnis, omdat het niet vanuit Japan opereert.

Volgens Google heeft de rechtbank in Duitsland zich alleen uitgesproken over het geval van de Duitse ondernemer, en zou de uitspraak dus niet betekenen dat Google haar algoritmen zou moeten aanpassen, laat een woordvoerder weten. 'De rechter heeft bevestigd dat de autocomplete-functie legaal is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden