Rechter gelast vrijlating broer Al Qaida-leider

Een Egyptische rechtbank in Caïro heeft dinsdag de vrijlating gelast van Mohamed al-Zawahiri, broer van Al Qaida-leider Ayman al-Zahawiri. Dit heeft de Egyptische krant Ahram dinsdag bekengemaakt.

Redactie
Mohamed Al-Zawahiri Beeld afp
Mohamed Al-ZawahiriBeeld afp

Mohamed Al-Zawahiri werd in oktober vrijgesproken van beschuldigingen dat hij leiding gaf aan een terreurgroep van radicale salafisten die ijveren voor een zuivere islam. In augustus 2013 was hij opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij aanslagen in de Sinaïwoestijn.

Tijdens de rechtszaak, die de naam 'Al-Zawahiri-cel' meekreeg, stonden naast de 67-jarige Al-Zawahiri nog eens zeventien verdachten terecht. Tien werden uiteindelijk tot de doodstraf veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie die banden zou onderhouden met het terreurnetwerk Al Qaida.

Al-Zawahiri trad op als bemiddelaar tussen radicale salafisten in de Sinaï en de Egyptische regering toen Mohamed Morsi, de politieke leider van de islamistische beweging Moslim Broederschap, aan de macht was. Hij had goede banden met Morsi en zou de toenmalige Egyptische president hebben weten over te halen om 25 leden van Al Qaida, die tot de doodstraf en levenslang waren veroordeeld, vrij te laten.

Geweld

In de jaren negentig gaf Mohamed Al-Zawahiri samen met zijn oudere broer Ayman leiding aan de terreurgroep Islamitische Jihad, een radicale afsplitsing van de Moslim Broederschap die geweld als gelegitimeerde strijdmethode zag.

In 1999 werd Al-Zawahiri bij verstek ter dood veroordeeld voor een handvol aanslagen van Islamitische Jihad in Egypte. Hij zat vervolgens van 1999 tot juni 2011 in de gevangenis. Toen stemde een Egyptische militaire rechtbank in met Al-Zawahiri's beroep tegen zijn doodvonnis. Kort daarop werd hij vrijgelaten.

Zijn broer Ayman wist uit handen van de Egyptische autoriteiten te blijven en sloot zich aan bij het terreurnetwerk Al Qaida van de Saoedische terrorist Osama Bin Laden. Sommige terreurexperts geloven dat de Egyptenaar het brein is geweest achter de aanslagen van 11 september 2001 in New York.

In 2011, vlak nadat de Amerikanen Bin Laden doodden in zijn huis in Pakistan, maakte Al-Zawahiri bekend de nieuwe leider te zijn van Al Qaida.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden