Nieuwsaanslagen Nieuw-Zeeland

Rechter gelast psychiatrisch onderzoek naar schutter Nieuw Zeeland

De Australiër Brenton Tarrant (28), die verdacht wordt van het doodschieten van 50 bezoekers van twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, is vrijdagochtend voor de tweede keer voor de rechter verschenen.

Redactie
Brenton Tarrant tijdens de eerste zitting in het gerechtsgebouw van Christchurch. Inmiddels is de vermoedelijke dader van de aanslagen in de Nieuw-Zeelandse stad overgebracht naar een gevangenis in Auckland en verschijnt hij via een videoverbinding voor de rechter. Beeld REUTERS
Brenton Tarrant tijdens de eerste zitting in het gerechtsgebouw van Christchurch. Inmiddels is de vermoedelijke dader van de aanslagen in de Nieuw-Zeelandse stad overgebracht naar een gevangenis in Auckland en verschijnt hij via een videoverbinding voor de rechter.Beeld REUTERS

Tarrant wordt aangeklaagd voor 50 moorden en 39 pogingen daartoe, de meest omvangrijke aanklacht ooit in Nieuw-Zeeland.

De rechter in Christchurch gelastte een psychiatrisch onderzoek naar de vermoedelijke aanslagpleger, om te bepalen of hij in staat is om berecht te worden. Een dergelijk onderzoek is niet ongebruikelijk in Nieuw-Zeeland.

Tarrant is overgebracht naar een gevangenis in Auckland, op zo'n duizend kilometer van Christchurch. Het is de enige in het land die beschikt over maximale beveiliging. Via een videoverbinding vanuit zijn cel verscheen hij voor de rechter. Tarrant zat geboeid in een stoel en droeg een grijs gevangenis-T-shirt. Hij luisterde zonder iets te zeggen naar de aanklachten tegen hem. De zitting duurde ongeveer een klein half uur.

In de rechtszaal in Christchurch waren tientallen familieleden en vrienden van de slachtoffers van de aanslagen op 15 maart aanwezig. Vanaf de publieke tribune keken ze zwijgend en veelal geëmotioneerd op een groot videoscherm in de zaal in de ogen van de vermoedelijke dader.

MEER LEZEN OVER DE TERRORISTISCHE AANSLAG IN CHRISTCHURCH

Bij een terroristische aanslag schoot de Australiër Brenton Tarrant voor zover nu bekend 50 mensen dood in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Dit is een reconstructie van de aanslag van minuut tot minuut.

De denkbeelden van de man die vrijdag dood en verderf zaaide in moskeeën in Nieuw-Zeeland mogen bizar lijken, onder een groeiende groep westerlingen zijn ze gemeengoed onder de noemer alt-right.

De regering van Nieuw-Zeeland is het vlak na de aanslag eens geworden over het aanscherpen van de wapenwet. ‘Deze maatregelen betekenen dat wij binnen tien dagen na de afschuwelijke terroristische aanslag een hervormde wapenwet kunnen aankondigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden