Rechter gelast jacht op andere verdachten racistische moord

De Londense politie moet de jacht heropenen op de resterende leden van de racistische bende die achttien jaar geleden de zwarte tiener Stephen Lawrence hebben doodgestoken. Dat verklaarde rechter Colman Treacy nadat hij twee bendeleden had veroordeeld voor de geruchtmakende moord in Zuidoost-Londen.

LONDEN - De 18-jarige werd op een voorjaarsavond in 1993 bij een bushalte door een groep van vijf blanke jongemannen doodgestoken. Hoewel de politie de vermoedelijke daders al snel in het vizier had, verliep het onderzoek uiterst klungelig. Er rezen vermoedens dat de, in het criminele circuit bekende, vader van één van de verdachten de plaatsvervangende leider van het onderzoek steekpenningen had gegeven.

Een jaar na de moord initieerden de ouders van Lawrence een 'private prosecution' tegen de vijf, wat eindigde met een vrijspraak. In 1997 zette The Daily Mail foto's van de vijf op de voorpagina met daarboven de vetgedrukte kop MURDERERS, om ze uit te dagen om een smaadzaak te beginnen als het niet zo was. Ze hielden zich gedeisd. Dat twee van de vijf, Gary Dobson en David Norris, nu alsnog zijn veroordeeld komt door het toepassen van forensische technieken die toentertijd nog niet bestonden.

Bendeleider zou echter de racistische messentrekker Neil Acourt zijn. De nu 36-jarige Acourt leeft bij zijn moeder en doodt de tijd in de kroeg. Soms verdient de kale klusjesman wat extra ponden met verbouwingen.

Hij is enkele jaren geleden verdachte geweest in een mensensmokkelproces. Zijn jongere broer Jamie, eveneens een liefhebber van steekwapens, geniet met zijn vrouw, een eigenaresse van kledingzaken, van het goede leven. De vijfde man is de trouwe meeloper Luke Knight, die steun trekt en bij een (zwarte) psychiater loopt.

Indertijd profileerden de Acourts, immer getooid met donkere zonnebrillen, zich als 'de Krays van Eltham', verwijzend naar de broers die in de jaren zestig de Londense onderwereld regeerden. De groene buitenwijk Eltham staat bekend als een overwegend blanke arbeiderswijk waar lang niet iedereen enthousiast is over de multiculturele samenleving.

Vooralsnog bezit Scotland Yard geen doorslaggevend bewijs tegen de Acourts en Knight. Lange tijd leefde de hoop dat Dobson, vader van een elfjarige zoon, zijn vrienden zou gaan verraden in ruil voor strafvermindering.

Over de metaalhandelaar Norris, telg uit een criminele familie, maakte de recherche zich geen illusies. David Norris en Gary Dobson moeten respectievelijk minimaal 14 en 15 jaar in de gevangenis doorbrengen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden