Rechter geeft Trump ongelijk: inreisverbod blijft niet van kracht

President Trump heeft in hoger beroep ongelijk gekregen: een rechtbank in de Amerikaanse staat Californië heeft verklaard dat het inreisverbod voor zeven moslimlanden voorlopig niet opnieuw mag ingaan. De regering van Trump wil dat inwoners van deze landen niet naar de Verenigde Staten kunnen reizen vanwege nationale veiligheid.

Een moeder en haar dochter van 3 uit Jemen op de luchthaven van Los Angeles. Beeld null
Een moeder en haar dochter van 3 uit Jemen op de luchthaven van Los Angeles.

De rechter zegt nu dat de Amerikaanse regering geen enkel bewijs heeft geleverd dat een inreisverbod zou rechtvaardigen. Er zou niet één inwoner van de zeven moslimlanden betrokken zijn bij een terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied. Daarbij heeft de regering nagelaten een volledige uitleg te geven op de handhaving van het inreisverbod, aldus de rechtbank. 'Het volk heeft belang bij vrij reizen, bij het voorkomen dat families gescheiden raken en bij gevrijwaard blijven van discriminatie', oordeelden de rechters in het vonnis.

De regering-Trump had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de staat Washington vorige week vrijdag, die had bepaald dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is. De drie rechters in San Francisco besloten donderdagnacht unaniem dat het tijdelijk stopzetten van het inreisverbod in stand blijft.

In oorlog met de rechterlijke macht

De juridische strijd over Trumps inreisverbod heeft de Amerikaanse president op voet van oorlog gezet met de rechterlijke macht. Waar kan dat toe leiden?

Lees ook: gemor bij Republikeinen over Trump neemt toe na aanval op rechterlijke macht

'See you in court'

President Trump reageerde direct na de uitspraak op Twitter: 'De veiligheid van ons land staat op het spel!'. Hij schreef erbij 'See you in court!', wat zou betekenen dat hij dit besluit opnieuw in de rechtszaal aanvecht. Trump liet bovendien weten dat de uitspraak van de rechtbank politiek gemotiveerd was. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt in een reactie tegen persbureau Reuters dat de uitspraak wordt bestudeerd en dat wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn.

De volgende stap voor beroep is het Hooggerechtshof. Deze rechterlijke instantie in de Verenigde Staten bestaat momenteel uit acht rechters, na het overlijden van een opperrechter. Trump heeft al een conservatieve opvolger aangewezen, maar die is nog niet benoemd. Mochten de rechters niet tot een eensgezind besluit komen dan blijft de opschorting van donderdagnacht van kracht.

'We hebben u verslagen'

De president had per decreet vastgelegd dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië niet meer het land in mochten, ongeacht een geldig visum. De staat Washington had het decreet vorige week voor de rechter aangevochten, met als argument dat de universiteiten in de staat aan de westkust last hebben van het inreisverbod. Studenten en academisch personeel konden door het inreisverbod het land niet in.

Het uitvoeren van deze maatregel werd door uitspraak van rechter James Robart tijdelijk stopgezet. Trump liet vorige week via Twitter weten dat hij dat besluit 'krankzinnig' vond en noemde Robart een 'zogenaamde rechter'. Dat wakkerde in de Verenigde Staten een discussie aan over de vraag of Trump de scheiding der machten respecteert.

De staat Washington reageerde donderdagnacht meteen gevat op Trumps 'See you in court'. 'Meneer de president, we hebben u net in de rechtszaal gezien en verslagen', aldus de gouverneur van de staat, Jay Inslee.

Inwoners van Jemen komen aan in Los Angeles. Beeld null
Inwoners van Jemen komen aan in Los Angeles.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden