Rechter geeft Pakistans ex-premier levenslang

De afgezette premier van Pakistan, Nawaz Sharif, is donderdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De openbaar aanklager had de doodstraf geëist....

De uitspraak van de rechter heeft betrekking op de poging van premier Nawaz Sharif te verhinderen dat een toestel met generaal Pervez Musharraf aan boord op 12 oktober zou landen in Pakistan. Voor dit gebeurde, had de premier Musharraf ontslagen als legerleider. Het leger reageerde met een staatsgreep.

Het toestel van Pakistan International Airlines met 198 passagiers aan boord kwam uit Colombo en zou in Karachi landen. Musharraf had een officieel bezoek gebracht aan Sri Lanka. De gezagvoerder kreeg geen toestemming te landen. De landingsbanen op het vliegveld van Karachi waren geblokkeerd door brandweerwagens. Pas nadat het leger had ingegrepen, kon het PIA-toestel aan de grond worden gezet. Op dat moment had het nog slechts voor zeven minuten brandstof.

Als de doodstraf was uitgesproken, zou dat tot verder internationaal isolement hebben geleid van het militaire bewind. De Amerikaanse president Clinton heeft tijdens een kort bezoek aan Pakistan op 25 maart erop aangedrongen Sharifs leven te sparen. Het afzien van de doodstraf stemde het Witte Huis gisteren tevreden. Levenslang betekent in Pakistan 25 jaar. Sharif is 50.

Na het uitspreken van het vonnis gaven de echtgenote van Sharif, andere familieleden en medestanders blijk van hun verdriet en woede. Volgens de echtgenote is het vonnis doorgestoken kaart.

Op straat bleef het stil. De partij van Sharaf, de Pakistaanse Moslim Liga (PML), had de aanhangers opgeroepen niet te gaan demonstreren. De PML noemde het vonnis onrechtvaardig. Demonstraties zijn sinds half maart verboden door het regime.

Het team van advocaten van de ex-premier zal bij het hooggerechtshof in beroep gaan. 'Het vonnis toont aan dat er geen gerechtigheid meer is in Pakistan', zei Sharif, die volhoudt onschuldig te zijn. Ook de openbaar aanklager gaat in beroep, tegen de vrijspraken. Zes medeverdachten, onder wie Sharifs broer Shahbaz, werden op alle punten vrijgesproken.

Het vonnis werd uitgesproken door rechter Rehmat Hussain Jafri van het speciale anti-terrorismehof in Karachi. Dit hof is ingesteld door Sharif om terroristen snel te kunnen berechten. Sharif wilde dat veroordeelden niet in hoger beroep kunnen gaan tegen uitspraken van dit hof, maar het hooggerechtshof stak daar een stokje voor.

De rechter heeft beslag laten leggen op Sharifs omvangrijke bezittingen. Sharif en zijn familie hebben bedrijven in de staal-, textiel- en voedingssector. De ex-premier is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van twee miljoen roepie (40 duizend dollar) aan de passagiers en bemanningsleden van het PIA-toestel. Daarnaast is hem een boete opgelegd van een half miljoen roepie (10 duizend dollar).

Het is 21 jaar geleden dat een andere afgezette premier, Zulfikar Ali Bhutto, werd opgehangen. Bhutto werd in 1977 aan de kant gezet door generaal Zia-ul Haq. Pakistan is gedurende de helft van zijn 52-jarig bestaan geregeerd geweest door militairen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, heeft bezorgdheid uitgesproken over bepaalde aspecten van het proces. Na 12 oktober werd de anti-terrorismewetgeving zo gewijzigd dat ook kaping eronder viel. Ook het feit dat de hoogste rechters een nieuwe eed van trouw moesten afleggen, heeft zijn verontrusting gewekt. De secretaris-generaal van het Britse Gemenebest, McKinnon, is verbijsterd over de hoogte van de straf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.