NieuwsUitspraak rechter

Rechter geeft ministerie van Justitie tik op de vingers: ‘niet zonder motivering korten op zware forensische zorg’

De staat moet forensische klinieken meer betalen voor de behandeling van de zwaarste delinquenten met psychische problemen. Zonder onderbouwing mag de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) niet korten op de tarieven voor forensische zorg. Dit oordeelt de voorzieningenrechter in Den Haag dinsdag.

Charlotte Huisman
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. De Woenselse Poort behandelt mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen. Beeld ANP
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. De Woenselse Poort behandelt mensen met meervoudige, complexe en langdurende psychiatrische problemen.Beeld ANP

Drie grote aanbieders van gespecialiseerde forensische zorg (De Forensische Zorgspecialisten, Fivoor en Inforsa) hadden een kort geding tegen de staat aangespannen. Vijf andere sloten zich aan. Dit omdat zij de tarieven die het ministerie van Justitie en Veiligheid wil betalen onverantwoord laag vinden voor de behandeling van juist de zwaarste doelgroep. De rechter geeft hen nu gelijk.

Zo deelt de rechter de bezwaren van de zorgaanbieders tegen de kortingen op de tarieven. En ook de bezwaren tegen het door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ingevoerde maximumdagtarief voor verblijf, behandeling en dagbesteding. Daarbij begrijpt de rechter niet waarom het ministerie van Justitie de zorgaanbieders ‘geen enkele mogelijkheid’ gaf om met de dienst DJI te praten over hun bezwaren, namelijk dat ze met het geboden geld niet de benodigde forensische zorg kunnen bieden.

Daarom legt de rechter DJI op het maximumdagtarief voorlopig niet te hanteren en in overleg te gaan met de partijen ‘die menen te kunnen aantonen dat zij op grond van de zorgzwaarte in aanmerking komen voor een opslag op het maximumtarief’.

Verkrachters en pedofielen

Het is hoogst ongewoon dat zorgaanbieders zo’n zaak aanspannen tegen de overheid. Maar het water stond de aanbieders aan de lippen, vooral die met ‘zware’ forensisch psychiatrische klinieken en afdelingen, zo betoogden zij. Ook hooggespecialiseerde behandelingen buiten de kliniek van bijvoorbeeld verkrachters en pedofielen konden nauwelijks nog worden gefinancierd. Zij vreesden dat zij behandelaren moesten ontslaan en patiënten eerder uit de kliniek moesten sturen. Dat zou leiden tot meer risico’s in de maatschappij.

De uitspraak is een blamage voor het ministerie van Justitie. Dat stelde zich op de zitting onwrikbaar op. Volgens de advocaat van DJI was de aanbesteding in orde. DJI koopt die zorg immers in volgens officiële tarieven voor forensische zorg die zijn bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Andere forensische aanbieders komen hier wel mee uit.

Het probleem is, betoogden de acht zorgaanbieders, dat dit een gemiddeld berekend tarief betreft, kostendekkend voor lichtere zorg. Juist deze acht eisende partijen leveren met elkaar het leeuwendeel van de forensische zorg voor de allerzwaarste doelgroep.

De aanbieders van gespecialiseerde forensische zorg zijn blij met de uitspraak: ‘Wij zijn verheugd dat de rechter begrip heeft getoond voor ons standpunt en gaan met het ministerie van Justitie en Veiligheid graag in gesprek over de tarieven. Wij hebben er vertrouwen in dat deze gesprekken een goede uitkomst zullen opleveren.’

Het ministerie van Justitie bestudeert de uitspraak en komt later met een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden