Rechter geeft inkijkje in Trumps meedogenloze werkwijze

Een Amerikaanse rechter heeft de wereld een verrassend inkijkje gegeven in de meedogenloze wijze waarop Donald Trump zijn zakenimperium heeft opgebouwd. Dat deed hij door een deel van de draaiboeken van de Trump University openbaar te maken.

Redactie
Donald Trump te midden van enkele van zijn cursusboeken. Beeld afp
Donald Trump te midden van enkele van zijn cursusboeken.Beeld afp

De Amerikaanse rechter Gonzalo Curiel maakte dinsdag de inhoud van ruim 400 pagina's van de instructieboeken van de universiteit openbaar. Daarin wordt onder meer beschreven hoe zijn werknemers studenten onder druk moesten zetten om in te tekenen op een driedaagse 'Gold Elite' cursus ter waarde van 35.000 dollar.

Het personeel werd geïnstrueerd om studenten met dikke creditcard-schulden op te zadelen en gebruik te maken van hun financiële zwaktes in een poging om ze dure vastgoedcursussen te verkopen, zo schrijft The Guardian.

De documenten bevatten een ongedateerde 'persoonlijke boodschap' van Trump, gericht aan de nieuwe lichting studenten van de universiteit: 'Alleen doeners worden rijk. Ik ben ervan overtuigd dat je in deze drie dagen alles leert om binnen een jaar miljonair te worden.'

De Trump University staat onder grote druk vanwege juridische procedures van ontevreden studenten.

Verdienen aan huizencrash
Uit de documenten komt verder naar voren dat Trump zijn studenten instrueerde hoe ze flink konden verdienen aan de totale instorting van de huizenmarkt in de VS in 2008, zo meldt persbureau Reuters. Afgelopen week betichtte ook zijn rivaal bij de Democraten Hillary Clinton hem ervan flink te hebben geprofiteerd van andermans ellende en de huizencrash te hebben toegejuicht als een mogelijkheid om meer rijkdom te vergaren.

'Tja, wat kan ik daar tegenin brengen', zou Trump hebben gezegd. 'Ik ben nu eenmaal een zakenman.'

'Grof schandaal'
Trump reageerde in tweets gebeten op de beslissing van rechter Curiel de documenten openbaar te maken. Hij sprak van een 'grof schandaal' en noemde de rechter 'bevooroordeeld' en 'een Obama-aanhanger'.

Volgens rechter Curiel dient de openbaarmaking echter het algemeen belang nu Trump 'koploper is in de Republikeinse presidentsnominatie en de integriteit van dit soort gerechtelijke procedures aan de orde heeft gesteld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden