nieuws

Rechter geeft 12-jarige toestemming voor coronavaccinatie, ondanks tegenstand vader

Een 12-jarige jongen mag zich van de rechter zo snel mogelijk laten vaccineren, ondanks de bezwaren van zijn vader. De rechter oordeelt deze week dat het belang van het kind zwaarder weegt dan ‘de ongefundeerde zorgen over risico’s op de lange termijn’ van zijn vader.

Charlotte Huisman
null Beeld Sander Koning / HH
Beeld Sander Koning / HH

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland, die donderdag is gepubliceerd. De 12-jarige had de rechter gevraagd om toestemming omdat hij zich wilde laten vaccineren tegen corona. Maar zijn ouders konden het hierover niet eens worden.

De jongen, die in de eerste klas van de middelbare school zit, woont afwisselend bij zijn vader en moeder. Hij wil zich graag laten vaccineren omdat hij niet besmet wil worden en ook anderen niet wil besmetten. Zijn oma ernstig is ziek en hij wil in haar laatste levensfase contact met haar hebben, zonder angst haar mogelijk te besmetten. Zijn moeder staat achter zijn plan om een prikafspraak te maken, maar zijn vader verzet zich tegen vaccinatie en wil ook niet dat zijn zoon zich laat testen.

Risico’s

De vader betoogt dat de zoon weinig risico loopt om ziek te worden van corona, terwijl er volgens hem wel onduidelijke risico’s kleven aan het vaccin, dat zich, zoals hij dat ziet, nog in een ‘testfase’ bevindt. Zo zou zijn zoon er een hartkwaal aan kunnen overhouden, meent de vader.

Omdat de 12-jarige het moeilijk vindt om hierover met zijn vader te praten, vroeg hij de rechter de knoop door te hakken. Wanneer ouders het niet eens kunnen worden, kan de rechter beslissen wat hij in het belang van het kind wenselijk vindt.

De rechter oordeelt dat kinderen wel degelijk goed ziek kunnen worden van corona, of er langdurige gevolgen aan kunnen overhouden – ook al is dat risico voor hen kleiner dan voor ouderen. Daarbij lopen gevaccineerden minder risico anderen te besmetten dan niet-gevaccineerden.

Voor de zorgen van de vader toont de rechter begrip. Er is inderdaad een klein risico op ernstige bijwerkingen, namelijk een ontsteking van het hartzakje of de hartspier. Maar deze bijwerking leidt in nagenoeg alle gevallen tot volledig herstel. ‘Het zijn in ieder geval allemaal risico’s die de Gezondheidsraad in haar afweging heeft meegenomen voorafgaand aan het geven van het advies om kinderen van 12 tot 18 jaar de mogelijkheid te bieden om voor vaccinatie te kiezen.’

Belang minderjarige

De door de vader ervaren risico’s op de lange termijn missen iedere feitelijke grondslag, concludeert de rechter. In het belang van de minderjarige geeft hij de 12-jarige daarom toestemming om zich op korte termijn te laten vaccineren.

De uitspraak van de rechter is in lijn met het advies van de Gezondheidsraad en de wet. Volgens de wet mogen kinderen boven de 16 jaar zelf beslissen of zij een vaccinatie willen of niet. Bij kinderen tussen de 12 en 16 jaar is het streven dat ouders en kinderen gezamenlijk een beslissing nemen, maar als zij van mening verschillen, ‘dan kan de adolescent worden gevaccineerd als hij/zij dat weloverwogen wenst’. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat de rechter zich uitspreekt over de vaccinatie van minderjarigen.

De Gezondheidsraad adviseerde op 29 juni dat het ‘zinvol en verantwoord’ is om ook 12- tot 18-jarigen te vaccineren. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nam dit advies over. Vanaf 2 juli kunnen zij een prikafspraak maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden