Rechter: Fox Sports mag KPN-contract aanpassen

Fox Sports hoeft het contract met KPN niet te verlengen op basis van de bestaande voorwaarden. Dat is de uitkomst van een kort geding dat KPN tegen de zender had aangespannen. Fox Sports wil dat de telecomaanbieders een van de sportzenders in het basispakket opnemen. Dit is echter tegen het zere been van KPN en ook Ziggo sprak zich hier al tegen uit.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het contract van KPN met Fox loopt maandag af. In het huidige contract betalen de abonnees van KPN een extra bedrag voor de sportkanalen. Daar kunnen ze zelf voor kiezen.

Volgens KPN probeert de sportzender aanbieders te dwingen om één kanaal voor eredivisievoetbal voortaan in het standaardpakket op te nemen. Dat betekent dat iedereen ernaar kan kijken, maar wel dat alle klanten daarvoor moeten opdraaien. Ook diegenen die helemaal niet op de sportzender zitten te wachten. Het zou daarbij gaan om een maandelijks bedrag van ongeveer 2,50 euro per klant.

KPN heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van de rechter. Het telecombedrijf blijft bij het standpunt dat het verhogen van de prijs voor alle klanten niet juist is en kondigt daarom aan alle juridische opties goed te gaan bestuderen. Wat de uitspraak voor de voetballiefhebbers onder de KPN-klanten betekent, is nog niet duidelijk: omdat de Eredivisie al op 5 augustus start, begint de tijd voor een regeling met Fox te dringen. 'Maar wat ons betreft gaan de zenders niet op zwart', aldus een woordvoerder.

Het telecombedrijf wilde op de oude voet door met de Fox en stapte daarom naar de voorzieningenrechter. Die oordeelde dat het Amerikaanse mediabedrijf, dat de rechten over de sportkanalen beheert, niet dezelfde voorwaarden hoeft aan te bieden.

'Oneerlijke concurrentie'

KPN spreekt van oneerlijke concurrentie, aangezien de contracten van concurrenten als Ziggo langer doorlopen en zij deze nieuwe voorwaarden voor hen nog niet gelden. Volgens Fox heeft KPN zelf gekozen voor een overeenkomst van drie jaar. De rechter meent dat KPN tijdens het proces onvoldoende duidelijk heeft gemaakt dat de verschillen in de contracten oneerlijk zouden zijn.

Eerder liet Autoriteit Consument & Markt weten de voorwaarden te onderzoeken die Fox Sports stelt in de nieuwe overeenkomst. Omdat de groei van het aantal Fox Sports-abonnees nagenoeg tot stilstand is gekomen en het bedrijf nog altijd verlies lijdt, heeft het bedrijf nieuwe manieren nodig om aan inkomsten te komen. Deze maatregel zou er één van zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden